Hlavní obsah

Žalobci předali kauzu peněz pro Zemanova advokáta protimafiánské centrále

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Prezidenta Miloše Zemana zastupuje advokát Marek Nespala.

Reklama

Za zastupování prezidenta Miloše Zemana ve sporu s bývalým členem Rady České televize Zdeňkem Šaparatkou zaplatil stát přes 97 tisíc korun.

Článek

Detektivové z Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) se budou zabývat, z jakých peněz jsou placeny právní služby za zastupování prezidenta Miloše Zemana.

Důvodem je, že právě tomuto elitnímu policejnímu útvaru podstoupilo Obvodní státní zastupitelství pro Prahu 1 trestní oznámení, které podal bývalý člen Rady České televize Zdeněk Šarapatka.

Udělal to v případě sporu mezi ním a právě Zemanem, na něhož podal loni žalobu. A to proto, že o něm prezident v minulosti řekl, že byl jako člen sboru poradců na Úřadu vlády vyhozen pro neschopnost.

Žalobci trestní oznámení po několika dnech vyhodnotili a předali ho policii.

„Státní zástupce podstoupil tento případ NCOZ, který rozhodne o dalším postupu,“ řekl pro Seznam Zpráv obvodní státní zástupce pro Prahu 1 Jan Lelek.

Trestní oznámení Šarapatka podal začátkem července kvůli podezření, že prostředky na právní zastupování prezidenta jdou nezákonně z veřejných peněz – konkrétně z Kanceláře prezidenta republiky.

„Podle nálezu Ústavního soudu má Miloš Zeman postavení jako jakýkoliv jiný občan, a tím pádem za něj nemůže platit právní služby stát,“ řekl Šarapatka.

Seznam Zprávy zjistily, že stát za zastupování Zemana zaplatil již více než 97 tisíc korun.

„Za zastupování prezidenta republiky v předmětném řízení, konaném u Okresního soudu Rakovník, Kancelář prezidenta republiky zaplatila Advokátní kanceláři Nespala celkem 97 405 korun,“ uvedl Václav Pelikán, ředitel Odboru legislativy a práva Pražského hradu.

Přehled vyúčtování

Z přehledu vyúčtování, které Seznam Zprávy získaly podle zákona o svobodném přístupu k informacím, například vyplývá, že za vyjádření k žalobě zaplatil Hrad 6 900 korun, vyhodnocení a stanovení další strategie vyšlo na 8 200 korun a stejnou částku stála také příprava na soudní jednání, které se konalo v této kauze letos v květnu.

Advokát Marek Nespala uvedl, že ho policie v této souvislosti ještě nekontaktovala. Mluvčí Hradu Jiří Ovčáček na dotaz Seznam Zpráv zatím nereagoval.

Foto: Kancelář prezidenta republiky, Seznam Zprávy

Jedno vyúčtování za zastupování prezidenta Miloše Zemana.

Soudy už dříve uznaly, že Zeman svým výrokem Šarapatku pomluvil. Za prezidenta se ale omluvilo Ministerstvo financí. To následně podalo podnět k Ústavnímu soudu a ten určil, že v tomto případě má být o omluvu žalován přímo prezident.

Z toho důvodu Šarapatka podal novou žalobu přímo na Zemana jako na fyzickou osobu. A Okresní soud v Rakovníku rozhodl, že se má Zeman omluvit.

V celém případě zastupuje Hrad advokát Marek Nespala. Nejprve se – u té první – vyjadřoval za Kancelář prezidenta republiky a nyní zastupuje přímo prezidenta.

Případ řeší odvolací soud

Sporem mezi Šarapatkou a Zemanem se v současné době zabývá Krajský soud v Praze, kam advokát Nespala podal za Zemana odvolání.

Nelíbilo se mu rozhodnutí rakovnického soudce Vladimíra Loutockého, který v písemném verdiktu uvedl, že Zeman ve zmíněném rozhovoru chtěl Šarapatku pomluvit.

„Smyslem bylo se o žalobci (Zdeňku Šarapatkovi) vyjádřit hanlivě, a předmětný výrok tak nelze vnímat jinak, než že má především difamační (pomlouvačný) charakter a dotýká se profesní cti a vážnosti žalobce,“ napsal v rozsudku soudce.

Zmínil také, že částečnou satisfakci za pomluvu si Zdeněk Šarapatka už zajistil sám. Soudce připomněl, že o Miloši Zemanovi například na svém facebooku psal, že to je „hradní paralytik“, „zlej dědek“ nebo „poctivej kolaborant“, který veřejně lže a dehonestuje nepohodlné občany.

Podle Loutockého však tyto výroky měly mnohem menší veřejný dosah než slova pronesená prezidentem.

Reklama

Doporučované