Hlavní obsah

Kvůli žalobě na Zemana podal bývalý poradce i trestní oznámení

Foto: hrad.cz

Prezident Miloš Zeman čelí žalobě o omluvu. Satisfakci požaduje bývalý poradce Zdeněk Šarapatka.

Reklama

Obvodnímu státní zastupitelství pro Prahu 1 bylo odesláno trestní oznámení, podle něhož by se mělo prověřit, kdo platí právní služby Miloši Zemanovi.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Okolnostmi soudního sporu mezi bývalým členem Rady České televize Zdeňkem Šarapatkou a prezidentem Milošem Zemanem se budou zřejmě nově zabývat také vyšetřovatelé.

Důvodem je trestní oznámení, které podle svých slov v pondělí podal Zdeněk Šarapatka na Obvodní státní zastupitelství pro Prahu 1. Chce nechat prověřit, z jakých peněz jsou ve zmíněném sporu hrazeny právní služby za zastupování Miloše Zemana.

Ve svém podání žalobcům formuluje Šarapatka konkrétně podezření, že prostředky na právní služby jdou nezákonně z veřejných peněz. „Podle nálezu Ústavního soudu má Miloš Zeman postavení jako jakýkoliv jiný občan a tím pádem za něj nemůže platit právní služby stát,“ řekl Šarapatka.

Tento právní názor podpořil na dotaz Seznam Zpráv také vedoucí Katedry trestního práva na Právnické fakultě Univerzity Karlovy Tomáš Gřivna. „Přikláním se k tomu, že by si nyní právní zastupování měl spíše hradit Miloš Zeman sám,“ prohlásil Gřivna.

Mluvčí státního zastupitelství v Praze 1 zatím přijetí trestního oznámení nepotvrdila.

Žalobu o omluvu podal původně Zdeněk Šarapatka poté, co o něm Miloš Zeman řekl, že v minulosti byl jako člen sboru poradců na Úřadu vlády vyhozen pro neschopnost. Soudy uznaly, že šlo o pomluvu a za prezidenta se omluvilo Ministerstvo financí. Zároveň však podalo podnět k Ústavnímu soudu a ten určil, že v tomto případě má být o omluvu žalován přímo prezident.

Zdeněk Šarapatka tak musel podat novou žalobu přímo na Miloše Zemana jako na fyzickou osobu. A Okresní soud v Rakovníku zatím nepravomocně rozhodl, že se má Miloš Zeman omluvit.

V celém případě zastupuje Hrad advokát Marek Nespala. Nejprve se – u té první – vyjadřoval za Kancelář prezidenta republiky a nyní zastupuje přímo Miloše Zemana.

„Vzhledem k tomu, že Miloše Zemana jako fyzickou osobu v řízení u Okresního soudu v Rakovníku zastupuje stejný advokát ze stejné advokátní kanceláře, který zastupoval Českou republiku – Kancelář prezidenta republiky v řízení ve stejné věci, existuje dle oznamovatele důvodné podezření, že právní služby poskytované Miloši Zemanovi jakožto fyzické osobě jsou hrazeny ze zdrojů Kanceláře prezidenta republiky,“ napsal Šarapatka do trestního oznámení.

Podle něho by bylo možné toto podezření potvrdit nebo vyvrátit tím, když si vyšetřovatelé vyžádají faktury za právní služby poskytované Zemanovi a výpisy z účtů advokátní kanceláře Marka Nespaly, Kanceláře prezidenta republiky a také účtu Miloše Zemana.

Advokát Marek Nespala pak uvedl, že se nemůže vyjadřovat k tomu, z jakých peněz byly jeho právní služby hrazeny, protože nebyl zbaven mlčenlivosti. Obecně doplnil, že trestní oznámení může podat kdokoli, na kohokoli a kdykoli.

Mluvčí Hradu Jiří Ovčáček na dotaz, z jakých peněz Miloš Zeman své právní služby hradí, zatím nereagoval.

Proč Zeman neuspěl

Spor mezi Šarapatkou a Zemanem bude mít i po verdiktu rakovnického soudu nejspíš pokračování. Advokát Nespala už za Miloše Zemana podal odvolání, které tak bude řešit Krajský soud v Praze.

Rakovnický soudce Vladimír Loutocký v písemném verdiktu zdůvodnil, že žalobě mimo jiné vyhověl, protože Zeman ve zmíněném rozhovoru chtěl Šarapatku pomluvit. „Smyslem bylo se o žalobci (Zdeňku Šarapatkovi) vyjádřit hanlivě, a předmětný výrok tak nelze vnímat jinak, než že má především difamační (pomlouvačný) charakter a dotýká se profesní cti a vážnosti žalobce,“ napsal v rozsudku soudce Loutocký.

Zmínil také, že částečnou satisfakci za pomluvu si Zdeněk Šarapatka už zajistil sám. Soudce připomněl, že o Miloši Zemanovi například na svém facebooku psal, že to je „hradní paralytik“, „zlej dědek“ nebo „poctivej kolaborant“, který veřejně lže a dehonestuje nepohodlné občany.

Podle Loutockého však tyto výroky měly mnohem menší veřejný dosah než slova pronesená prezidentem.

Reklama

Doporučované