Hlavní obsah

Zdravotní ústav hlásí další případy opičích neštovic, je jich už pět

Foto: Profimedia.cz

První případ opičích neštovic se v Česku objevil začátkem týdne. Ilustrační foto.

Reklama

aktualizováno •

Počet dosud potvrzených případů opičích neštovic v Česku vzrostl na pět. Státní zdravotní ústav (SZÚ) informoval o dvou nově potvrzených vzorcích od pacientů z Ústřední vojenské nemocnice a jednom z Bulovky.

Článek

„Můžeme konstatovat, že ve všech dosud vyšetřovaných případech se jedná o takzvanou Západoafrickou variantu opičích neštovic, která je svým průběhem pro pacienta mírnější,“ potvrdila Helena Jiřincová, vedoucí Národní referenční laboratoře pro chřipku a nechřipková virová onemocnění.

Smrtnost, tedy podíl zemřelých z celkového počtu nakažených, je u této varianty 1 %.

Mluvčí SZÚ Štěpánka Čechová zároveň uvedla, že ústav nyní nemá informace o příjmu dalších vzorků k vyšetření.

Jitka Zinke z Ústřední vojenské nemocnice (ÚVN) pro Seznam Zprávy potvrdila, že má Klinika infekčních nemocí v péči dva potvrzené a jeden předběžně potvrzený případ opičích neštovic. „Z nich jsou dvě osoby hospitalizovány a jedna osoba sledována ambulantně. Z preventivních důvodů jsou od dnešního dne zrušeny návštěvy na Klinice infekčních nemocí,“ uvedla mluvčí.

Fakultní nemocnice Bulovka na twitteru oznámila, že má na Klinice infekčních nemocí hospitalizovaného jednoho pacienta. „Jedná se o muže středního věku. Jeho zdravotní stav je stabilizován, onemocnění nemá vážný průběh. Pacient je izolován na samostatném pokoji.“

Kontakty všech pozitivně testovaných se nadále zabývá krajská hygienická stanice.

Onemocnění se v poslední době šíří z Afriky i do jiných států. V Česku se první případ potvrdil v úterý, nakažený člověk podle SZÚ pobýval začátkem května na hudebním festivalu v Antverpách v Belgii.

Opičí neštovice jsou vzácné a podobají se lidským neštovicím, obvykle ale mají mírnější projevy.

Evropské středisko pro prevenci a kontrolu nemocí uvedlo, že riziko všeobecného rozšíření infekce v populaci je „velmi slabé“, ale je „zvýšené“ u lidí s více sexuálními partnery.

Jak pro Seznam Zprávy uvedl lékař infekční kliniky FN Bulovka Milan Trojánek, měla by se v Česku o pacienty s opičími neštovicemi primárně starat infektologická centra. Pokud je průběh mírný, je možná léčba v domácí izolaci.

„Podle zatím dostupných informací a doporučení ECDC (Evropského centra pro kontrolu a prevenci nemocí) může být nemocný izolován v domácím prostředí, pokud jeho aktuální zdravotní stav nevyžaduje hospitalizaci. Stejný postoj má i Společnost infekčního lékařství. Nicméně náš postup bude záležet na postoji Ministerstva zdravotnictví ČR k tomuto doporučení,“ uvedla k věci Dana Šalamunová, mluvčí středočeské hygieny.

Reklama

Doporučované