Hlavní obsah

Zeman sepsul kontroly na Hradě, po nichž sám volal po vyvěšení rudých trenek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Miloš Zeman vyzval ministra vnitra Víta Rakušana, aby zrušil či omezil bezpečnostní kontroly v areálu Pražského hradu.

Reklama

aktualizováno •

Prezident Miloš Zeman žádá ministra vnitra Víta Rakušana (STAN), aby zrušil či zásadně upravil bezpečnostní kontroly na Pražském hradě. Byl to přitom on sám, kdo po nich před sedmi lety volal.

Článek

V září 2015 Miloš Zeman při svém výjezdu do Moravskoslezského kraje uvedl, že je potřeba zvýšit ochranu Pražského hradu kvůli možnému teroristickému útoku. Bylo to také krátce poté, co recesistická skupina Ztohoven nepozorovaně vnikla na střechu Pražského hradu a nad sídlem prezidenta místo standarty zavlály obří rudé trenky.

Kontroly téměř ihned začali kritizovat politici, kteří byli vůči Miloši Zemanovi v opozici. Zastupitelé Prahy 6 ho k jejich odstranění několikrát vyzývali. „Vzhledem k současné situaci v Evropské unii jsou nezbytná a potřebná z hlediska ochrany návštěvníků Pražského hradu,“ reagoval v roce 2019 mluvčí Hradu Jiří Ovčáček ve vysílání Českého rozhlasu.

Zastupitelé nepolevili a když jejich výzvy zůstávaly stále bez reakce, tak loni napsali Zemanovi i otevřený dopis, v němž opatření označili za zbytečné, potupné a v rozporu s postoji předchozích demokratických prezidentů této země.

Nyní však prezident otočil. „Současnou situaci, kdy jsou návštěvníci nuceni podstupovat prohlídky, i když se jdou třeba jen projít do Královské zahrady nebo Jeleního příkopu, nepovažuji za správnou a v souladu se zájmy občanů. Stejně tak již nelze déle tolerovat znehodnocení historicky cenných prostor Pražského hradu kontrolními stanovišti a zátarasy. Jako prezident republiky jsem dosud kontroly při vstupech do areálu Pražského hradu veřejně nekritizoval. Doufal jsem, že budou časem zmírněny nebo zrušeny,“ napsal Zeman ministru vnitra.

Ten mu odpověděl na twitteru, kde uvedl, že je rád, že prezident se na sklonku svého mandátu rozhodl podporovat otevřenost Pražského hradu.

„Já o ni usiluji po celou dobu, co jsem ve funkci ministra vnitra. Zprvu to vypadalo nadějně, pak to zhatila válka na Ukrajině. Rozhodnutí o případném zrušení kontrol na Pražském hradě je plně v kompetenci policie. Věřím, že situace doma i v zahraničí se brzy zlepší natolik, aby kontroly mohly být zrušeny,“ vzkázal Zemanovi Rakušan.

Ferdyš Pištora a skřítek Naopak, reagují politici

„Obrácení Ferdyše Pištory! Ten taky své okolí začal poučovat, co je správné a morální. Ale nikdo mu to moc nevěřil,“ komentoval Zemanův otevřený dopis senátor Jiří Růžička (TOP 09), jeden ze spoluautorů tehdejšího dopisu politiků z Prahy 6.

„Miloš Zeman je skřítek Naopak. Když je mír a široko daleko žádné nebezpečí, bere se za zátarasy. Když je válka za humny, chce je odstranit. Vypadá to, že on a hlavně jeho kamarila si chce poslední týdny na výsluní v úřadu užít,“ reagoval další z autorů pražské výzvy, rovněž tehdejší zastupitel a dnes poslanec Jan Lacina (STAN).

Reklama

Doporučované