Hlavní obsah

Zemřel Josef Jařab, první polistopadový rektor Univerzity Palackého

Foto: ČTK

Josef Jařab na archivním snímku.

Reklama

Byl dvakrát zvolen senátorem. Získal řadu ocenění, mimo jiné Cenu města Olomouce, Cenu Františka Palackého, kterou mu udělila jeho alma mater, či Cenu Nadace Dagmar a Václava Havlových VIZE 97.

Článek

Po krátké těžké nemoci ve středu dopoledne zemřel první polistopadový rektor Univerzity Palackého v Olomouci Josef Jařab. Bylo mu 85 let.

Výrazná osobnost Olomouce, respektovaný znalec a překladatel americké literatury, vedl olomouckou univerzitu v letech 1990 až 1997. Mše za zemřelého Josefa Jařaba se uskuteční 9. května ve 13:00 v kostele svatého Mořice v Olomouci, informoval mluvčí univerzity Egon Havrlant.

„Ztrácíme v něm nejvýznamnější osobnost polistopadové éry naší univerzity, pro kterou mnoho dobrého vykonal. Zasloužil se o její rozkvět a propagaci doma i v zahraničí,“ uvedl rektor UP Martin Procházka.

„Vystupoval vždy velmi noblesně, měl velký přehled a do poslední chvíle se aktivně účastnil univerzitního života. Nejen pro svůj laskavý přístup a obrovský nadhled nám bude moc chybět,“ pokračoval.

„Vypadal jsem jako blbec“

Rodák z Kravař na Hlučínsku se na Hanou přestěhoval na přelomu 60. a 70. let a nakonec na univerzitě, kterou sám vystudoval, převzal i rektorské žezlo.

„Uvažoval jsem, že bych mohl dělat vedoucího katedry anglistiky, že bych možná mohl dělat děkana na filozofické fakultě, ale rektora?“ vzpomínal na revoluční dobu, která jej vynesla do čela školy.

Přitom jen pár dnů před 17. listopadem 1989 Jařab pochyboval o tom, že by režim v Československu mohl padnout, jak řekl novinářům z Nizozemska. Článek ovšem vyšel až v době, kdy se komunistická vláda začala hroutit. „Vypadal jsem jako blbec,“ smál se později Jařab špatnému odhadu.

Foto: Univerzita Palackého

Josef Jařab.

Byl výraznou postavou listopadových událostí roku 1989 v Olomouci, spoluzakládal tam Občanské fórum. V čele univerzity stanul v lednu 1990, kdy se stal prvním svobodně zvoleným rektorem Univerzity Palackého po pádu komunismu.

„Studenti mě navrhli na rektora. Šel jsem s nimi a nový senát mě jednomyslně zvolil rektorem. Až v tu chvíli jsem si uvědomil, že je to první volba v Československu. Stáhlo se mi hrdlo a stejně tak předsedovi senátního výboru. Tak nám přece jen došlo, že se stalo něco velice významného,“ vzpomínal Josef Jařab pro Paměť národa.

Coby rektor převedl Univerzitu Palackého do nové éry, zasloužil se třeba o rozšíření jejího zázemí. Škola převzala i budovy po sovětské armádě, což Olomouci mimo jiné pomohlo zbavit se vojenského ducha.

„Já jsem po roce 1989 začal vést úplně jiný život. Měl jsem, myslím, 53 let a začal jsem svůj druhý život,“ svěřil se Jařab, který své úspěchy přičítal i tehdejšímu společenskému klimatu.

Ginsberg, Ustinov a další

Do Olomouce přivedl řadu osobností z celého světa, jako byl například básník Allen Ginsberg, divadelní režisér a herec Peter Ustinov nebo novinář a publicista Pavel Tigrid.

Univerzita Palackého se díky Josefu Jařabovi stala v květnu 1990 první vysokou školou v tehdejším Československu, která udělila čestný doktorát prezidentovi Václavu Havlovi.

Po vypršení rektorského mandátu v Olomouci působil jako rektor Středoevropské univerzity v Budapešti. Přednášel ve třiceti zemích, působil na několika amerických univerzitách.

Je nositelem čestných doktorátů dvou amerických a jedné anglické univerzity. Byl dvakrát zvolen senátorem. Získal řadu ocenění, mimo jiné Cenu města Olomouce, Cenu Františka Palackého, kterou mu udělila jeho alma mater, či Cenu Nadace Dagmar a Václava Havlových VIZE 97.

Rektorské rozpomínání

Jařaba odborníci označují za jednoho z nejvýznamnějších českých amerikanistů a překladatelů americké literatury.

Je autorem řady knih a překladů, své vzpomínky na dobu, kdy stál v čele Univerzity Palackého, shrnul v roce 2018 v knize Rektorská rozpomínání, která se dočkala vydání i jako audiokniha. V roce 2019 měl premiéru i filmový dokument o Josefu Jařabovi Homo academicus, který natočil režisér Martin Müller v koprodukci s Českou televizí.

Téměř přesně před deseti lety, 7. května 2013, si prvního polistopadového rektora zvolili studenti olomoucké univerzity za svého krále majálesu. Josef Jařab zemřel symbolicky v den, kdy si budou studenti jeho alma mater volit nového krále.

Reklama

Související témata:

Doporučované