Hlavní obsah

Žlutá a modrá vadí. Lidé útočí na kelímky, autobus nebo pietní věnec

Foto: Facebookový profil obce Břasy, Seznam Zprávy

Věnec v obecních barvách se stal terčem protiukrajinské nenávisti.

Reklama

Část lidí čím dál častěji dává najevo nelibost ke všemu ve žluté a modré barvě. Už to odnesly překážky, věnec na pietní akci, studenti převlečení za kreslené postavičky, kelímky nebo městské vlajky.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Teplice, Písek, ale i dvouapůltisícové Břasy na Rokycansku. Tyto obce spojuje městská vlajka vyvedená v modré a žluté barvě, ale i výpady části populace, které je zaměňují za podporu Ruskem napadené Ukrajiny.

Naposledy se do centra pozornosti dostaly právě západočeské Břasy, odkud pocházel účastník odboje Jiří Potůček-Tolar.

Na pietní akt do nacisty vypálených Ležáků poslaly věnec v barvách své obce, což si vzal na paškál svolavatel protivládních demonstrací a předseda strany PRO Jindřich Rajchl. Na facebooku napsal, že věnec je „urážkou všech obětí masakru v Ležákách“.

Když byl upozorněn, že žlutá a modrá jsou obecní barvy, příspěvek upravil, ale obci se omluvil jen napůl s tím, že možná jen vedení obce ctilo barvy, ale možná se to jen hodilo. Přiložil fotografii z roku 2017, na níž byl věnec v jiných barvách. „Alespoň je fajn, že Pražáci z open officů už vědí, kdo to byl Jiří Potůček,“ uvedl na adresu kritiků.

Následně vyzval starostu Břas, aby mu doložil, že i v minulých letech posílali věnec v obecních barvách. „Doufám, že mé žádosti vyhoví a budeme mít definitivně potvrzeno, jak to opravdu je.“

Starosta Miroslav Kroc v úterý Seznam Zprávám řekl, že žádný dopis zatím nedorazil a že od Jindřicha Rajchla nezaznamenal ani žádnou omluvu či jinou snahu o kontakt.

„Nevím, proč bychom měli něco dokazovat, když nás někdo napadne,“ dodal s tím, že obec i v minulosti na některé pietní akty používala žluto-modrou vazbu. „Máme obecní barvy schválené Poslaneckou sněmovnou, máme tady v těchto barvách lavičky, odpadkové koše a další mobiliář.“

Obec zároveň v úterý odpoledne zveřejnila na svých stránkách reakci, kde se od Rajchlova textu distancovala a označila ho za velmi urážlivý a zavádějící.

Kolorit v Písku

V jihočeském Písku vandal začátkem května při pietní akci k výročí konce 2. světové války strhl městskou vlajku. Na svém facebookovém profilu to zaznamenal písecký místostarosta Josef Soumar (Piráti).

Podle mluvčí tamní radnice Petry Měšťanové jde v poslední době už o jakýsi kolorit. „Na sociálních sítích se vyskytnou komentáře téměř vždy, když na nějaké fotce máme píseckou vlajku, například při pietních aktech. Před rokem 2022 městská vlajka vášně nebudila,“ řekla Seznam Zprávám.

Minimálně jednou měsíčně prý přijde do podatelny e-mail, že na radnici visí obráceně ukrajinské vlajky, případně dotaz, proč jsou na radnici vyvěšené vlajky Ukrajiny. „Vždy jim odpovídám, že se jedná o vlajku města, a přidám vysvětlení,“ doplnila mluvčí.

+6

Kelímky i Mimoni

Výpadům musel čelit i senátor a náměstek teplického primátora Hynek Hanza (ODS), když na svém profilu zveřejnil nové vratné plastové kelímky v teplických barvách.

Pod jeho příspěvkem se hned strhla diskuze: „Proč jsou kelímky v barvách nacistické Ukrajiny?“; „A proč barvy Ukrajiny zrovna?“; „Tak doufejme, že to je opravdu v duchu Teplických barev… že naše barvy nebudou zneužity k jiným účelům!“

Vlnu nevole vyvolal v květnu i majálesový průvod českobudějovických studentů, kteří se převlékli za Mimoně, oblíbené kreslené postavičky, které jsou žluté a nosí modré kalhoty. Fotografie z průvodu zveřejnila na facebooku tamní redakce serveru iDNES.cz, kvůli hromadě urážlivých příspěvků je ale posléze smazala.

Nenávist kvůli překážkám

„Nikdy by mě nenapadlo, že si to někdo takto vyloží,“ reagoval na nenávist na sítích kvůli žluto-modrým překážkám starosta Třebíče. Více v článku.

Z propagace Ukrajiny vinili někteří i město Třebíč, které uspořádalo v centru města sportovní akci pro děti. Trnem v oku odpůrcům Ukrajiny byly skoro 20 let staré překážky, které děti při běhu přeskakovaly.

„Tu sadu používáme od roku 2006, všechny pomůcky jsou tam žluto-modré,“ řekl už dříve Seznam Zprávám starosta Pavel Pacal (STAN) a dodal, že by se lidé na sociálních sítích „měli probrat“.

Na sítích to schytal i historický autobus ve skautských barvách, který zachytil pohotový obyvatel Hradce Králové. Podle diskutujících šlo o „propagandu“ či „vlezdop*delkovství“.

Obdobné případy se dějí ale například i na Slovensku. Už loni se s podobnými komentáři potýkaly na sociálních sítích východoslovenské Košice, které rovněž používají na městských slavnostech žluto-modré vlajky.

Reklama

Související témata:
Žlutá barva
Modrá barva

Doporučované