Hlavní obsah

Žluto-modré překážky pobouřily. „Lidé by se měli probrat,“ řekl starosta

Foto: Facebookový profil Město Třebíč, Seznam Zprávy

Foto z akce v Třebíči, kde se objevily žlutomodré překážky.

Reklama

Kombinace žluto-modré barvy působí na některé občany podobně jako rudá na býka. Své o tom ví v Třebíči, kde sportovní akce schytala kritiku kvůli údajné propagaci Ukrajiny.

Článek

„Nikdy by mě nenapadlo, že si to někdo takto vyloží,“ říká starosta města Pavel Pacal.

Minulou sobotu proběhla v centru města sportovní akce, během které si nejen děti mohly vyzkoušet řadu aktivit. Krom jiného i běh přes překážky, které měly žluto-modré zbarvení, tedy byly v barvách Ukrajiny. Avšak nikoli záměrně.

Na sociálních sítích, kde Třebíč sdílela fotky z akce, se kvůli tomu záhy strhla debata, proč musí město všude „cpát“ Ukrajinu. „Proč s tou žluto-modrou provokujete? To nejsou barvy českého národa,“ píše se mimo jiné v komentářích pod příspěvkem. Město tuto diskuzi občanů na facebooku označilo za „nechutnou“.

Starosta Pacal ale jakoukoli souvislost s Ukrajinou odmítá. „Tu sadu používáme od roku 2006, všechny pomůcky jsou tam žluto-modré,“ říká a dodává, že by se lidé na sítích „měli probrat“.

„Nechci se dostat do situace, kdy budeme předělávat barvy podle toho, jaká je zrovna politická situace,“ vzkázal starosta. Dodal, že přímo na akci žádné výtky na barvu překážek nezaznamenali, nenávistné projevy se objevily až na internetu.

Foto: Facebookový profil Město Třebíč, Seznam Zprávy

Vyjádření města k situaci na facebooku

Barvy, které překážky v Třebíči měly, se podle Českého atletického svazu běžně používají. „Barevná kombinace žluté a modré je naprosto standardní a běžná,“ uvedla tisková mluvčí Nikol Pazderová.

Používají se podle ní už několik let kvůli tomu, že jsou dobře viditelné a sportovní aktivity jsou proto bezpečnější. Barvy jsou totiž v kontrastu například s tartanovým povrchem, který je červený, nebo s travnatou plochou.

Vadí i mimoni

Podobný projev nenávisti kvůli žluto-modré barvě není zdaleka ojedinělý. Se stejnou reakcí se setkali před pár dny organizátoři majálesu v Českých Budějovicích. Někteří studenti se převlékli za mimoně – postavy z animované pohádky Já, padouch, kteří mají také právě žluto-modrou barvu.

Reakce na sociálních sítích byla podobná jako v případě překážek v Třebíči.

„Vůbec nás to nenapadlo. Nikdy bychom si nemysleli, že bude někdo přirovnávat pohádku ke světové politice,“ okomentovala situaci Lucie Procházková, jedna z organizátorek budějovického majálesu.

I v tomto případě ale zaznamenali nenávistné reakce jen na internetu. „Jsem si jistá, že kdyby tam lidé byli, tak by k tomuto ‚zmatení‘ vůbec nedošlo,“ vyjádřila se organizátorka.

Otázka, jak k problému přistoupit, podle ní nebyla jednoduchá, protože se jedná o velice citlivé téma. „Na jednu stranu jsme chtěli vyvrátit souvislosti s ukrajinskou vlajkou, na stranu druhou jsme nechtěli, aby to vyznělo, jakože si myslíme, že Rusko nenese odpovědnost za válku na Ukrajině,“ vysvětlil Procházková dilema, kterému s kolegy čelili.

Situaci nakonec vyřešili jednoduchým komentářem, ve kterém se distancovali od jakéhokoliv politického podtextu akce a mimo jiné také vyzvali spoluobčany ke slušnosti a respektu.

Reklama

Související témata:

Doporučované