Hlavní obsah

Známé dezinformátory zatkla policie. Vyzývali k odporu proti Ukrajincům

Foto: ČTK

Tomáš Čermák letos v únoru před ruskou ambasádou, kde organizoval shromáždění na podporu Ruska.

Reklama

aktualizováno •

Dvě známé postavy dezinformační scény zadržela policie a v cele předběžného zadržení čekají na rozhodnutí o vazbě. Patrik Tušl a Tomáš Čermák ve videu na Facebooku vyzývali k odporu proti Ukrajincům.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Zprávu o tom, že proruské aktivisty Tušla s Čermákem zadržela policie, přinesl jako první web manipulatori.cz. Podle něj má jejich zatčení souviset s videem, které tento týden natočili. Vyzývají v něm k odporu proti Ukrajincům.

Jedná se o záznam z facebookového živého vysílání z tohoto pondělí. Patrik Tušl s Tomášem Čermákem v něm mluví o tom, že se chystá řada proukrajinských demonstrací a „je potřeba okamžitě začít jednat“. Zmiňují především plánované shromáždění, které se má konat v Praze 24. srpna u příležitosti Dne nezávislosti Ukrajiny. Předpokládaný počet účastníků je pět tisíc lidí.

Patrik Tušl k tomu ve videu říká: „Předpokládaný počet účastníků – pět tisíc kousků. Pět tisíc za*ranejch, špinavejch Ukrajinců, ty vole. Takže tam musíme bejt!“

Tomáš Čermák pak rozčileně pokračuje: „Kdo z vás bude ochotnej postavit se jim ve stejnej den na odpor? Uděláme úplně stejnou protiakci. Musíme už ku*va ukázat, kdo je tady doma, a musíme už ku*va zvednout prdel a vyhecovat to, vo*e, pořádně.“

A jak si to představuje? „Jestli chtěj boj, tak ať to zkusí, vo*e! Ale potřebujeme vás dostat do těch ulic, do p*dele už,“ hecuje ve videu své fanoušky Čermák.

„Na frontu jsme nechtěli, ale vyhrožovali nám popravou“

Seznam Zprávy získaly exkluzivní rozhovor s jedním z proruských bojovníků, kteří padli do ukrajinského zajetí.

Informaci, že policie zadržela dva muže, kteří jsou podezřelí ze dvou trestných činů – hanobení národa, rasy, etnické skupiny a jiné skupiny a z podněcování nenávisti vůči skupině osob, potvrdil Seznam Zprávám Obvodní státní zástupce pro Prahu 1 Jan Lelek. Za oba trestné činy jim hrozí až tři roky vězení.

„Ano, já to mohu potvrdit. Dvě osoby byly zadrženy a je proti nim vedeno trestní stíhání. Aktuálně policejní orgán předložil státnímu zástupci podnět na vzetí do vazby obou osob a o tomto návrhu nebylo dosud rozhodnuto,“ uvedl Lelek s tím, že žalobce by se o dalším postupu měl rozhodnout během dneška.

Potvrdit, zda se jedná o Tušla s Čermákem, státní zástupce nemůže, stejně tak nechtěl komentovat ani to, zda zadržení obou mužů souvisí s videem zveřejněným na Facebooku.

„Já to blíže komentovat nebudu,“ uzavřel státní zástupce Lelek.

Právní zástupce obou mužů Norbert Naxera tvrdí, že jde o politický proces. „Kdyby šlo o někoho jiného, tak by se to řešilo v přestupkovém řízení. Kritizovat, že tady máme v republice moc přistěhovalců, není trestné. Jediné, čeho se dopustili, je, že Ukrajincům vulgárně nadávali,“ uvedl pro Seznam Zprávy.

Psali, že jdou na policii

Patrika Tušla s Tomášem Čermákem si policie včera předvolala na výslech. Tušl to sám oznámil na svém facebookovém profilu. „Kvůli tomuto videu jsem právě na cestě na Bartolomějskou, někdo na nás opět podal trestní oznámení,“ oznámil Tušl včera v osm ráno svým fanouškům a za text dal pět smajlíků. Obsah videa je v tuto chvíli už nedostupný.

Foto: Facebook.com/Patrik Tusl, Seznam Zprávy

Patrik Tušl ještě včera ráno na sítě sám napsal, že jde kvůli zveřejněnému videu na policii.

I Tomáš Čermák informoval o tom, že si jej policisté předvolali. A během včerejšího dopoledne situaci komentoval takto: „Tak situace se komplikuje. Pan Tušl Patrik je také na výslechu a nechtějí ho pustit a zrušili mu telefonní číslo.. číslo již během chvíle neexistuje..,“ napsal na svůj profil Čermák. Pak už oba muži na sítích nekomunikovali.

Na facebookovém profilu Za pravdu se včera večer objevilo oznámení od správce stránky, že jej přítelkyně Patrika Tušla Nikola Kamenská požádala, aby zveřejnil její komentář k situaci. Píše se v něm, že oba muži čekají v cele předběžného zadržení na rozhodnutí o tom, zda půjdou do vazby, a pak je tam ještě dovětek, který údajně administrátorovi stránky Kamenská napsala: „Patrik byl již skutečně naštvaný a vytočený, což se opravdu nedivím, protože nám Ukrajinci zvoní na zvonky a policie s tím nic nedělá a budí mi to malou 7měsíční holčičku.“

Známé firmy

Patrik Tušl a Tomáš Čermák jsou na dezinformační scéně známými postavami. Jejich tématem byl nejprve boj proti vládním opatřením v souvislosti s pandemií koronaviru, později se přeorientovali na válku na Ukrajině, podporu Ruska a kritiku vlády za to, že pomáhá ukrajinským uprchlíkům.

Patrika Tušla už policie stíhá. A to za pronásledování předsedy České lékařské komory Milana Kubka, kvůli tomu, že podporoval opatření proti onemocnění covid-19. Tušl navíc na tuto svou činnost vybíral od lidí peníze.

Podle zjištění serveru Aktuálně.cz je Tušl invalidní důchodce s patnácti exekucemi, který byl v minulosti pětkrát odsouzený. Vždy ale vyvázl s podmínkou. Poslední podmíněný trest dostal za to, že vyhrožoval matce svého dítěte, že ji brutálně zavraždí.

I Tomáše Čermáka podle informací Aktuálně.cz stíhá policie za slovní napadání zdravotníků. Stejně jako jeho společník Tušl vybíral na pořizování videí od lidí peníze. Na Facebooku též vyzýval k útoku na poslance. Hrozí mu až patnáct let vězení.

AKTUALIZACE: Dodali jsme vyjádření právního zástupce Patrika Tušla a Tomáše Čermáka.

Reklama

Doporučované