Hlavní obsah

Před čím odbory varovaly, to se ve firmách děje. Přidávat nechtějí

Rozhovor s expertem na pracovní trh Tomášem Ervínem Dombrovským z LMC.Video: Markéta Bidrmanová, Seznam Zprávy

 

Reklama

Pandemie rozdělila společnost i podle výplatnic. Zatímco nezanedbatelná část lidí prožívala opakovaně výpadky příjmu, zaměstnanci v IT a e-commerce dostali loni přidáno. Ve zdravotnictví dokonce o třetinu.

Článek

Průměr i medián mezd loni rostl a růst bude i v roce 2021. Ale o dost pomaleji, odhaduje analytik LMC Tomáš Ervín Dombrovský. „Letošek bude ve znamení mírného nárůstu. Určitě ne 6 až 8 procent. Očekával bych růst na čtyři, pět procent, přičemž podstatnou část ukousne inflace.“

Vláda koncem roku zrušila superhrubou mzdu a snížila daň z příjmu na 15 %. To si podle Dombrovského část firem vyložila tak, že lidé už své dostali a ony jim přidávat nemusí: „Zaměstnavatelé si minimálně k 1. lednu oddechli, že nemusí navyšovat mzdy, protože to přirozené očekávání bylo naplněno změnou daní, kdy lidem z výplat zůstalo víc peněz.“

Že budou firmy takto postupovat, říkal v rozhovoru pro SZ Byznys i šéf odborářů Josef Středula a kritizoval přitom premiéra Andreje Babiše, že k tomu vedení firem prakticky navedl.

Preventivní snižování mezd, k jakému část podniků přistoupila na jaře, se letos podle Dombrovského opakovat nebude: „Už asi nehrozí katastrofické scénáře, kdy by napříč ekonomikou došlo k plošnému snižování mezd. To se dělo ve 2. čtvrtletí. Jakmile se ukázalo, že velké firmy to zvládají lépe, než doufaly, tak jednorázové snížení mezd byly ochotné kompenzovat,“ řekl expert na trh práce pro Seznam Zprávy.

Každý desátý loni změnil práci

„Lidé se o práci začali obávat. I když v některých profesích si lidé stále mohou vybírat. IT, automotive, e-commerce, tam jsou lidé stále žádaní a nedostatkoví,“ naznačuje analytik, kde i letos mzdy dál porostou. Tlačit nahoru je budou i nespokojení, kteří v krizi vzali první nabídku. Ti teď půjdou za lepším.

Na úřady práce přibylo loni 120 000 nezaměstnaných. Pracovní trh se s covidem trochu rozhýbal. „Zhruba osm až 10 procent lidí bylo za rok nuceno práci změnit. Nevidíme sice výrazný nárůst nezaměstnanosti. Ale lidé, co o práci přijdou, neběží na úřady práce. Lidé pracující na dohody hledají práci sami. Z pohostinství a turistického ruchu si dokázala poradit sama zhruba půlka, druhá se s tím pořád pere,“ řekl analytik Dombrovský.

Reklama

Doporučované