Hlavní obsah

Doping nám kazí pověst, musí se trestat, říká Kreuziger ke skandálu na Tour

Foto: Profimedia.cz

Tour de France zasáhl dopingový skandál. Jak by hříšníky trestal nejslavnější český cyklista Kreuziger?

Reklama

Cyklistiku zasáhla dopingová kauza. Jen několik hodin po konci slavné Tour de France zahájila francouzská policie vyšetřování kvůli podezření z užití nedovolených látek. Jak probíhají kontroly a co na to český cyklista Kreuziger?

Článek

Letošní finiš nejslavnějšího cyklistického závodu světa nadchnul nejen milovníky tohoto sportu, ale na první dobrou by uspokojil i fanoušky filmových dramat. Triumf mladého Slovince Tadeje Pogačara s nadšením sledovala celá planeta a slavná Tour se pro jednou zase stala středobodem sportovního světa.

Jen pár hodin po dojezdu závodníků na Champs-Élysées ale nadšení vystřídala pro cyklistiku poněkud známá pachuť dopingu. Státní zastupitelství v Marseille totiž zahájilo oficiální vyšetřování a důvodem má být právě užívání nepovolených látek.

V podezření je přitom tým Arkéa-Samsic, v jehož barvách jezdí i hvězdný kolumbijský vrchař Nairo Quintana a jeho bratr Dayer. Dle francouzských médií je s užíváním nepovolených látek spojený především Dayer Quintana.

Francouzské úřady zároveň uvedly, že dvě osoby jsou již za manipulaci se zakázanými látkami ve vazbě. Podle prvních informací se jedná právě o blízké členy týmu Arkéa-Samsic. Vyšetřovatelé se zaměřili rovněž na lékařský personál.

Na povrch se informace dostaly až po ukončení Tour, razie v týmových hotelových pokojích ale měla proběhnout už 16. 9. po královské 17. etapě. Mimo zakázaných látek měly být v místě ubytování členů týmu nalezeny i injekční stříkačky pro jejich aplikaci.

Informace prezentované v médiích ale hlavní hvězda týmu Nairo Quintana popřel. „Vyšetřovatelé přišli do mého pokoje a zabavili vitamínové preparáty, které jsou naprosto legální, francouzské úřady je ale možná neznají. Proto trvá tak dlouho, než se všechno vyjasní,“ uvedl v prohlášení na sociálních sítích kolumbijský vrchař.

Dle vyjádření manažera týmu vedení stojí za vlastními závodníky, má ale i připravený scénář, pokud se užití nepovolených látek přeci jen prokáže.

„Vyšetřování se týká jen velmi malého počtu závodníků a jejich nejbližších, již ani nejsou součástí týmu. Za našimi závodníky samozřejmě stojíme, jestli ale vyšetřování odhalí užití dopingu, tým se od jejich jednání bude distancovat, nechce být spojován s praktikami, proti kterým sám bojuje,“ sdělil v prohlášení manažer týmu Arkéa-Samsic Emmanuel Hubert.

Pro Tour de France ale doping rozhodně není nové téma, ba naopak. Užívání zakázaných látek pro zvýšení výkonu či urychlení regenerace je s etapovými cyklistickými závody historicky propojeno.

Právě přejezd skrze náročný profil francouzské tratě nutil závodníky, dle jejich slov, si dopomáhat nedovoleným způsobem prakticky již od vzniku samotného závodu.

Jeden z nejslavnějších českých cyklistů Roman Kreuziger ale toto tvrzení popírá. „Tour je extrémně náročná, ale při poctivém a tvrdém tréninku jde zvládnout. Kdo zneužívá nepovolené látky, získává nefér výhodu. Je to jak podvádět při těžké písemce,“ reagoval na dotaz Seznam Zpráv.

Zprvu doping kontrolován nebyl, později se ale přešlo k systematickému testování, o němž rozhodla Mezinárodní cyklistická unie, která následně i uděluje tresty dopingovým hříšníkům. Samotné antidopingové kontroly ale všechny nepovolené látky v těle odhalit nemusí.

„Program dopingových kontrol na mezinárodních cyklistických závodech je velmi podrobný. Z historie ale víme, že zrovna v cyklistice se pozitivní testy na zakázané látky objevují,“ potvrdil zástupce ředitele a tajemník Antidopingového výboru ČR Tomáš Vávra.

„Po každé etapě probíhají namátkové kontroly mezi jednotlivými jezdci napříč pelotonem, odevzdáváme krev a moč. A závodníci na předních pozicích absolvují testy vždy automaticky. Navíc v průběhu celého roku musíme hlásit, kde a kdy se přesně budeme pohybovat. Antidopingoví komisaři za vámi můžou přijít po celém světě kdykoliv, i na Štědrý den,“ vysvětlil Roman Kreuziger.

„Nedá se ale vyloučit, že dopingová kontrola neodhalí nějakou nepovolenou látku, možná se dá tvrdit, že v některých odvětvích a právě například i cyklistických týmech jsou, co se nějakého chemického výzkumu a zakrývání stop týče, možná ještě dál než samotný kontrolní orgán. Kontroly jsou ale nastaveny tak, aby odhalily drtivou většinu zakázaných látek a metod dle jejich seznamu,“ pokračoval Tomáš Vávra z Antidopingového výboru ČR.

Jak již bylo zmíněno, cyklistika je s dopingem historicky spojená, a to i přes to, že Mezinárodní cyklistická unie proti němu odhodlaně bojuje. Další dopingový skandál letošní dobře sledované Tour rozhodně nepomůže, závěry vyšetřování by se ale měly prezentovat veřejně.

„Není to dobrá zpráva. Klíčové je, že UCI, Mezinárodní cyklistická federace, chce zlepšit pověst cyklistiky a proti dopingu aktivně bojuje. Dává jasný signál fanouškům, sponzorům i veřejnosti, že nic netutlá a podvody ve svém sportu nechce. Konkrétní detaily případu z Tour neznám, ale věřím, že bude rychle a transparentně vyšetřen,“ řekl Seznam Zprávám cyklista týmu NTT PRO Cycling Team Roman Kreuziger.

Dopingoví hříšníci by podle něj měli být tvrdě trestáni. „Doping kazí pověst nejenom cyklistiky, ale každého sportu. Je to podvod, nečestné jednání, a kdo se k němu uchýlí, má být potrestán. Zároveň chci, aby mezinárodní federace chránily čisté sportovce,“ dodal Kreuziger.

Reklama

Doporučované