Hlavní obsah

Došlo na rady Hamáčkova našeptávače. Babiš dle expertů čelí největší krizi

Foto: PETR TOPIČ / MAFRA / Profimedia, Profimedia.cz

Babišův sebezáchovný „tah Prymulou“ je podle politologů racionální, ale má i svá rizika.

Reklama

Trestní stíhání v kauze Čapí hnízdo ani audity Evropské komise ohledně střetu zájmů nepředstavují pro současného premiéra takové riziko, jakým je koronavirová krize. Klíčové je, že Babišovým voličům jde teď o vlastní zdraví.

Článek

Bývalý premiér a šéf ČSSD Jiří Paroubek je rozporuplná osobnost. Co mu asi sotva lze upřít, je politický instinkt.

Už 11. září na názorovém portálu Vaše Věc publikoval text, v němž hovoří o „největší chybě“ v politické kariéře současného premiéra a šéfa hnutí ANO Andreje Babiše.

Muž, který rozhodně nepatří do tábora Babišových zavilých odpůrců a například před 11 lety mu slavnostně otevíral fabriku Preol v Lovosicích, poměrně tvrdě zkritizoval premiérův váhavý přístup k řešení nové vlny epidemie covid-19.

„Pokud se totiž staneme ve zvládání pandemie z premianta Evropy idiotem Evropy, půjde to především na jeho vrub, ale bohužel také na vrub celé vlády,“ napsal mimo jiné expremiér, který je nyní, jak nedávno informovaly Seznam Zprávy, Hamáčkovým neoficiálním konzultantem.

Jestliže prý vláda okamžitě nezasáhne a premiér se „nevzpamatuje a neopustí spánek na jarních vavřínech“, může být situace katastrofální a nezvládnutelná.

A jako politický matador hned Paroubek poradil Babišovi, jak má krizi řešit.

„Prostě Andrej Babiš musí udělat stejný manévr, jaký udělal v březnu. Ustoupil do pozadí a dal prostor ministru vnitra Hamáčkovi a Prymulovi. Je nezbytné, aby opět a to co nejrychleji zahájil činnost Ústřední krizový štáb. Zmatky na Ministerstvu zdravotnictví, které ve svých důsledcích kompromitují celou vládu, je potřeba co nejrychleji zastavit,“ uvedl v textu.

Když prý Babiš znovu na čas zmizí ze scény a v následujících týdnech se stanou hlavními figurami Hamáček s Prymulou, ještě jej to ve výsledku může politicky posílit jako v jarních měsících. „Stejný efekt může nastat i nyní, vlastně mu nic jiného nezbývá,“ napsal před 12 dny Paroubek.

Tohle není Čapí hnízdo

Andrej Babiš zatím bez větší politické újmy ustál své několikaleté trestní stíhání v souvislosti s dotační kauzou Čapí hnízdo. U voličů mu nijak zvlášť neublížily ani audity ze strany Evropské komise, které se týkají střetu zájmů tohoto vrcholného českého politika, jenž je i zakladatelem obřího koncernu Agrofert tyjícího z evropských dotací.

Že válka s koronavirem pro současného premiéra znamená daleko větší nebezpečí než cokoliv v minulosti, je přesvědčen i politolog Ladislav Mrklas z CEVRO Institutu.

„Jde o to, že koronavirem je nejvíce ohrožen právě jeho voličský elektorát v čele se seniory. Stejně tak třeba učitelé, o jejichž přízeň též Babiš usiluje. Těchto lidí se celý ten problém bytostně dotýká, jde o jejich zdraví. To není Čapí hnízdo, které jim mohlo být ukradené,“ argumentuje Mrklas.

Podle něj Babiše v očích voličů teď velmi výrazně poškodil fakt, že jako krizový manažer selhal. A to tehdy, když svými zásahy do práce epidemiologů a do restriktivních opatření napomohl k daleko rychlejšímu růstu infekce, než je tomu v okolních zemích. „Přitom právě od něj se očekávalo, že by měl být dobrý krizový manažer, že by to měla být jeho přednost,“ podotýká na adresu premiéra Mrklas.

Krajské a senátní volby, které se uskuteční na začátku října, podle něj prověří Babišovu přízeň u voličů pouze zčásti, protože se očekává spíše nižší účast. Pravdu o tom, jak si zakladatel hnutí ANO nyní stojí, zda důvěru ještě neztratil, tak politolog očekává až v delším časovém horizontu. Tak, jak bude postupovat i koronavirová krize.

Premiér na skluzavce

O Babišových nedomyšlených politických krocích hovoří i politolog Tomáš Lebeda z Univerzity Palackého v Olomouci. I ten si všímá hlavně toho, že Babišem zvolená strategie rychlého rozvolňování a poté velmi pomalého znovuzavádění opatření nebyla vůči voličům ANO logická. „Ta opatření kritizovali spíš lidé, kteří hnutí ANO nevolí, voliči Andreje Babiše očekávali jiný přístup. Nevím, jestli si to Andrej Babiš a jeho marketingoví poradci neuvědomovali,“ poznamenal tázavě Lebeda v už publikovaném textu pro Seznam Zprávy.

S názorem, že Babiš se ocitl v nejtěžším období své kariéry, souzní i politolog Lukáš Jelínek z Masarykovy demokratické akademie. „On se v minulých dnech už ocitl doslova na skluzavce, musel okamžitě začít jednat,“ říká.

Výměnu ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha za daleko tvrdšího Romana Prymulu vidí Jelínek jako racionální krok, byť tím prý Babiš zcela popírá sám sebe a svou dosavadní politiku z letních měsíců.

Ale efekt to podle něj určitě mít bude. „Lidé teď budou Prymulovi viset na rtech a odláká to pozornost jiným směrem. Prymula bude zároveň rovnocenným partnerem Jana Hamáčka, šéfa Ústředního krizového štábu. Kdyby tam zůstal Vojtěch, tak jej Hamáček v tom veřejném prostoru hravě zastíní,“ soudí politolog Jelínek.

Ale i tento sebezáchovný „tah Prymulou“ má pro premiéra svá rizika. Je to prý jako vyměnit prince Jasoně za Drsoně. Jelínek vidí jako jisté, že nový ministr zdravotnictví nebude tak poddajným otloukánkem, jako byl Adam Vojtěch, přičemž by mohlo dojít i na konflikty se samotným premiérem.

„Určitě nehrozí, že by mohl Prymulu na tiskových konferencích školit jako Vojtěcha,“ podotýká Jelínek.

I on ale soudí, že říjnové volby mohou zatím pouze naznačit, zda se Babiš dostal u voličů zpět na vzestupnou trajektorii, nebo už dosáhl bodu, kdy návrat na politické výsluní je těžko možný.

Vyprovokovat k akci

Zpátky ale k Paroubkovi. Z dnešního pohledu lze říct, že jej Babiš do posledního písmene poslechl. Přes původní odpor premiéra byl v pondělí aktivován Ústřední krizový štáb, Roman Prymula se ve stejný den stal novým ministrem zdravotnictví. A ústup předsedy vlády do pozadí (za Prymulu), byl znát už při první tiskové konferenci nového ministra zdravotnictví.

Paroubek s odstupem několika dnů říká, že celým svým článkem chtěl Babiše hlavně vyprovokovat k akci, přičemž si myslí, že takových lidí bylo daleko více.

Stále je ale expremiér přesvědčen, že Babiš právě v této době svádí největší politickou bitvu své kariéry a není jisté, zda ji ustojí. „Ten krok měl přijít minimálně o týden až deset dnů dříve. On si myslel, že to do krajských voleb ustojí a teprve potom přijde s nějakými razantními opatřeními. Až minulý týden - vzhledem k tomu exponenciálnímu růstu počtu případů - pochopil, že už to nelze dále odkládat,“ říká pro Seznam Zprávy Paroubek.

Základní politické chyby podle něj už byly sice napraveny, teď ještě musejí opravdu dostat prostor, jak doslovně říká, dvě „staré páky“ s technokratickým uvažováním, Prymula a Hamáček. To vidí jako jedinou možnost.

Když to Babiš udělá, myslí si, že pro něj nemusí nakonec dopadnout průšvihem ani krajské volby, které budou už za necelé dva týdny. „Ve výsledku to nové uspořádání může prospět jak Babišovi, tak Hamáčkovi,“ domnívá se expremiér Paroubek, Hamáčkův našeptávač.

Reklama

Doporučované