Hlavní obsah

Dostal milost od Klause kvůli rakovině. Teď ho znovu zatkli za podvody

Prezident Václav Klaus udělil Patriku Kalousovi milost v roce 2009.

Reklama

Už před více než deseti lety byl Patrik Kalous odsouzen za pokus o podvod. Z vězení se dostal v roce 2009 po milosti od prezidenta Václava Klause.

Článek

Když zkraje února zatkla Národní centrála proti organizovanému zločinu s několika dalšími lidmi Patrika Kalouse, nebylo jeho jméno pro policisty až tak novým.

Už jednou byl tento muž ze Zlínska odsouzen a skončil za pokus o podvod ve vězení. Jenže z něho se nakonec dostal předčasně na svobodu. A to díky milosti, kterou mu dal v listopadu 2009 tehdejší prezident Václav Klaus.

„Přihlédl ke zdravotnímu stavu jmenovaného, který onkologicky onemocněl, a k tomu, že jmenovaný část trestu již vykonal,“ uvedl tehdy Hrad ve zdůvodnění, jež najdeme v archivu.

Rozhodnutí o milosti je doplněno podmínkou, že se omilostněný po dobu čtyř let nedopustí úmyslného trestného činu.

Deset let po milosti je Patrik Kalous trestně stíhán za to, že sliboval ovlivnění verdiktu u zlínské pobočky brněnského krajského soudu. Vyšetřovatelé ho obvinili z trestného činu podvodu.

Hrozí mu v případě prokázání viny pět až deset let vězení.

V současné době je Patrik Kalous ve vazební věznici v Brně. Zda se mu během doby od udělení milosti podařilo z nemoci vyléčit, není jasné.

Policisté Kalouse a s ním další dva lidi obvinili v souvislosti s případem, kdy podle serveru Lidovky.cz , který tehdy o případu informoval, slibovali ovlivnit u soudu verdikt pro Jaroslava a Jarmilu Novotné. Ti stáli před soudem za to, že zorganizovali únos a poté i vydírali podnikatele v hazardním průmyslu a chtěli po něm mimo jiné 376 milionů korun.

Loni v prosinci však krajský soud nepravomocně uložil manželům za únos a vydírání nepodmíněné tresty na sedm let a čtyři roky.

„Podle našich závěrů měla skupina osob oslovit osoby obžalované z jiné trestné činnosti s nabídkou, že ovlivní ve prospěch obžalovaných prvoinstanční trestní řízení vedené u Krajského soudu v Brně, pobočka Zlín a následně i odvolací řízení u Vrchního soudu v Olomouci,“ uvedl krátce po zatýkání zkraje února mluvčí Národní centrály proti organizovanému zločinu Jaroslav Ibehej.

Podle policie požadovali Kalous a spol. částku v řádu desítek milionů korun. Už zmíněné Lidové noviny uvedly, že loni i převzali první splátku ve výši deseti milionů korun. „V rámci monitorovaného předstíraného převodu obvinění převzali za své služby vyšší finanční částku,“ uvedl Ibehej.

Podle závěrů policistů však obvinění stejně krajský soud neovlivnili.

Reklama

Doporučované