Hlavní obsah

Dotace pro Spartu či Slavii budou. Neví se jen, kdy, kolik a jak se rozdělí

Foto: Profimedia.cz

Aby nedošlo k mýlce: Agenturní snímek, který Daniela Křetínského (vlevo) zastihl po boku Jaroslava Tvrdíka, tedy šéfy dvou nejtradičnějších fotbalových klubů v zemi takto pěkně pospolu, vznikl už před 3 lety. Tehdy fotbal řešil, jak se vypořádá s tím, že má předsedu Peltu ve vyšetřovací vazbě. Smutným hitem letošního roku je ale covid-19. A české kluby včetně těch největších budou za vládní pomoc vděčné.

Reklama

Státní dotační program s pracovním názvem Covid Sport 2 si klade za cíl alespoň částečně nahradit po amatérech také profesionálním sportovním klubům ztráty, jež jim letos způsobil covid-19 a opatření na něj navázaná.

Článek

Peníze od státu budou, to mají kluby slíbeno už nějaký čas. Následně ovšem očekávaly mnohem větší dynamiku dalšího vývoje. A to jim bere klid.

„Co jsem se na schůzce s Milanem Hniličkou dozvěděl nového? Nechci aby to vyznělo sarkasticky, ale nic opravdu nového si z naší poslední schůzky s panem předsedou Národní sportovní agentury bohužel nevybavím,“ pokrčil rameny Dušan Svoboda, předseda Ligové fotbalové asociace.

Prvotní nadšení ze slíbené státní pomoci se postupně začíná prolínat s rozsáhlou sbírkou dosud nezodpovězených klíčových otázek. Nejasné jsou termíny, kdy bude program vypsán a jeho finanční plnění následně distribuováno. Dále jaká suma bude nakonec v dotačním programu alokována. A hlavně podle jakého klíče se budou tyto peníze dělit mezi kluby z různých sportovních odvětví.

Milan Hnilička sice umí nastíněné dotazy zodpovědět, ale dodává poctivě, že jde o agendu, která se stále zpracovává, a věci se proto ještě mohou měnit.

Hnilička doufá, že se dotační program dostane k projednání ve vládě do 3 týdnů. A předpokládá, že se v programu bude pracovat s částkou 500 milionů korun.

O klíči a pravidlech, podle kterých se jednotlivé dotace budou či nebudou přiznávat a vypočítávat, nyní Hnilička striktně odmítl cokoli říci. „Nezlobte se prosím, ale teď na to opravdu není vhodná chvíle,“ podotkl.

Otevřeněji už Hnilička osvětlil, které ligové soutěže, respektive jejich účastníci by na dotaci z programu Covid Sport 2 hypoteticky měli dosáhnout.

„Ve fotbale i v ledním hokeji se bavíme o dvou nejvyšších ligových soutěžích, třeba v basketbalu nebo i dalších sportech pak už vždy jen o nejvyšší lize v příslušném odvětví,“ zmínil Hnilička.

Jisté je, že v tomto chystaném programu bude moci dotaci čerpat jen obchodní společnost.

Vedle klubů, jež doplatily zejména na vládní restrikce v oblasti návštěv na stadionech, pak pomoc z programu Covid Sport 2 cílí i na další výraznější množinu poškozených, a sice na firmy, které v roce 2020 chtěly v Česku uspořádat větší sportovní akci, ale kvůli covidu-19 jim to bylo znemožněno.

Karta se obrací. Zatímco v programu Covid Sport 1 neměly obchodní společnosti ani sebemenší nárok žádat o cokoli, nyní přichází jejich chvíle.

Když se řekne sportovní dotace, automaticky leckomu naskočí, že jejím příjemcem v Česku obvykle mohou být jen tělovýchovné jednoty, sportovní spolky či amatérské kluby. Tedy neziskový sektor.

Ten už letos nabídku pomoci od státu dostal. V programu Covid Sport 1 byla na náhradu škod v amatérském sportu připravena miliarda korun. Jenže skutečnost pak neodpovídala předpokladům. Ze zmíněné miliardy se k subjektům, které si o dotaci úspěšně požádaly, dostalo „jen“ zhruba 180 milionů.

Skutečnost, že v téhle kapse tedy ještě hodně peněz zbylo, vlastně umožnila vypsání druhého velkého dotačního programu. Tentokrát pod dohledem ministerstva průmyslu a obchodu. Do jeho programu Covid Sport 2 by měly být předisponovány zbývající prostředky z Covidu Sport 1.

Jenže pozor, patrně ne všechny – z 800 milionů nejspíš „jen“ půlmiliarda. Proč? „Vypíšeme letos ještě pokračování podpůrného programu pro amatérský sport,“ řekl Hnilička. „A do něj chceme vložit tu rozdílovou částku.“

Reklama

Doporučované