Hlavní obsah

Dotační kolotoč se točí dál. České úřady se ani teď nechystají stopnout dotace Agrofertu

Evropská komise považuje Andreje Babiše za osobu ve střetu zájmů.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Evropská komise do Česka poslala již druhé varování, že premiér Andrej Babiš je ve střetu zájmů a že reálně hrozí, že Evropská unie již nebude dále proplácet dotace na projekty firem v jeho svěřenském fondu. Představitelé dotačních úřadů ale tvrdí, že dotace do firem spojených s Babišem není nyní možné zastavit.

Článek

Ani po doručení stanoviska Evropské komise o tom, že Andrej Babiš je ve střetu zájmů, se české úřady nechystají zastavit proplácení těchto dotací. A to nejméně do doby, kdy budou mít konečné stanovisko Evropské komise. Vzhledem k tomu, že ve čtvrtek dorazivší dopis z Bruselu je pouze předběžným závěrem, ke kterému se ještě bude vyjadřovat česká strana.

Znamená to, že veřejné peníze do Babišových firem mohou putovat dál nejméně další tři měsíce.

O kolik peněz potenciálně jde, je těžké odhadnout. Není totiž jasné, o kolik peněz se nyní firmy z holdingu Agrofert u různých úřadů ucházejí. Například Státní zemědělský intervenční fond uvedl, že informace poskytuje pouze k již proplaceným dotacím. Je ale pravděpodobné, že to budou minimálně desítky milionů korun.

Pro představu: Stát firmám spojeným s premiérem vyplatil jen od prosince loňského roku podle zjištění médií čtvrt miliardy korun. Tyto peníze už poté státu neproplatila EU, která koncem loňského roku pro možný střet zájmů firmám z Agrofertu pozastavila proplácení do uzavření auditu. Dříve také putovaly pro Agrofert na nenárokových dotacích řádově stamiliony. V roce 2017 to bylo 600 milionů korun, za rok 2016 potom 380 milionů korun.

Neměla by se tedy Česká republika do vyřešení případu zachovat stejně jako Evropská unie a vyplácení dotací pro firmy Agrofertu pozastavit? Když se Seznam.cz ptal, zda například ministryně financí a vicepremiérka Alena Schillerová (ANO) nechystá ohledně současné situace doporučení pro ty, kdo dotace vyplácí, řekla, že ona nic doporučovat nemůže. „To je věc řídících orgánů,” uvedla.

Politicky intervenovat ve prospěch zastavení, nebo alespoň zbrždění vyplácení sporných dotací se nechystají ani sociální demokraté. Do jejich vládního portfolia spadá Ministerstvo zemědělství v čele s Miroslavem Tomanem. „Panu ministrovi nic říkat nebudeme, pan ministr je svébytná jednotka, je to člověk, který ministerstvu rozumí, takže předpokládáme, že bude postupovat zcela řádně a ve chvíli, kdy je to problém systémový, tak podle toho k tomu přistoupí,” řekl Seznamu místopředseda ČSSD Ondřej Veselý.

Podle mluvčího resortu zemědělství Vojtěcha Bílého ovšem ani ministr zemědělství není ten, kdo by mohl problematické dotace zastavit nebo zbrzdit. „Fond je samostatný, nemůžeme do něj zasahovat,” uvedl. Rozhodnutí prý přísluší čistě na zemědělském fondu.

Ten se zatím chystá dotace vyplácet alespoň do doby, než Brusel řekne poslední slovo. „Bylo by protiprávní, kdybychom jednali jinak,” řekla Seznamu mluvčí Státního zemědělského intervenčního fondu Vladimíra Nováková. Na otázku, kdo by mohl čerpání nyní zastavit, uvedla: „Nevím, je to nová situace.”

A odpověď nemá ani vrcholný politik z čela dozorčí rady fondu, komunista Pavel Kováčik: „Rozhodnutí je na řediteli, jenže ten se musí řídit platnými předpisy. Až to bude mít černé na bílém, může vše hned zastavit, jinak by se mohl vystavit právním sporům,” vysvětloval, proč to nejde. Nic prý nemůže udělat ani jako předseda dozorčí rady. „Ta o přidělení nebo nepřidělení dotace nerozhoduje,” dodal.

Opatrný náznak, že není třeba čekat s nějakým opatřením do doby, než přijde konečný verdikt Bruselu, nabízí ministr průmyslu a rovněž vicepremiér Karel Havlíček. I jeho ministerstvo, respektive operační program jím řízený, totiž patří mezi ty, přes které s premiérem spojené společnosti čerpají dotace.

„Je potřeba dokument nejprve vidět, nechat přeložit do češtiny a udělat analýzu. Podle toho budeme reagovat,“ říká Havlíček s tím, že vydávat předtím například rozhodnutí o pozastavaní vyplácení dotací pro firmy z Agrofertu by bylo předčasné.

„Není zároveň ani nutné rozhodovat v řádu hodin nebo dnů. Pokud vím, žádné dotace u nás nyní na bezprostřední schválení nečekají,“ dodal ministr Havlíček.

Reklama

Doporučované