Hlavní obsah

„Doufali jsme, že to takhle nedopadne.“ Princ Harry je smutný

Foto: Profimedia.cz

Princ Harry se svou chotí Meghan.

Reklama

Britský princ Harry řekl, že je smutný z toho, že se musel vzdát svých královských povinností. Chtěl prý se svou ženou Meghan dál sloužit královně, britskému Společenství a vojenským sdružením, aniž by to bylo financováno z veřejných prostředků. Ukázalo se však, že to nebylo možné, uvedl 35letý Harry.

Článek

V projevu před zástupci své charitativní organizace na podporu lesothských dětí Sentebale Harry podle agentury Reuters řekl, že konečný výsledek není tím, co zamýšlel. Proslov, který trval necelých osm minut Harry sdílel i na svém Instagramu.

Buckinghamský palác v sobotu oznámil, že princ Harry a jeho choť Meghan už nebudou disponovat titulem královská Výsost, nebudou plnit pracovní povinnosti plynoucí z příslušnosti ke královské rodině a nebudou placeni z veřejných prostředků.

Vévoda a vévodkyně ze Sussexu, což jsou tituly, které dvojici zůstávají, se na tom dohodli s královnou Alžbětou II. Harry a Meghan předtím oznámili, že chtějí své povinnosti omezit, finančně se osamostatnit a žít střídavě v Británii a Severní Americe.

„Doufali jsme, že budeme nadále sloužit královně, Společenství a mým armádním spolkům bez veřejného financování. Bohužel to nebylo možné,“ řekl princ, který zůstává šestým v pořadí následnictví na britský trůn.

„Přijal jsem to s vědomím, že to nic nemění na tom, kdo jsem nebo jak jsem oddaný. Ale doufám, že snadněji pochopíte, k čemu jsme dospěli, že si nechám odstup od všeho, co jsem znal, abych učinil krok směrem k tomu, co bude doufám pokojnější život,“ prohlásil Harry.

„Spojené království je můj domov a místo, které miluji. To se nikdy nezmění,“ řekl dále princ Harry a dodal: „Jsem velmi smutný z toho, že to takto dopadlo.“

Reklama

Doporučované