Hlavní obsah

Doživotní trest uložil finský soud Maročanovi za útok s teroristickým úmyslem

Foto: Wikimedia.org/Thierry Ehrmann

Ilustrační fotografie.

Reklama

Soud vynesl rozsudek nad mužem, který loni ubodal dvě ženy a dalších osm lidí zranil. Útok je považován za teroristický, muži byl uložen doživotní trest.

Článek

Finský soud uložil doživotní trest Maročanovi Abdarrahmánu Buananimu za útok nožem s teroristickým úmyslem. Neúspěšný žadatel o azyl loni v srpnu ve finském městě Turku ubodal dvě ženy a zranil dalších osm lidí. Jeho čin je považován za první teroristický útok ve Finsku.

Buanani, jemuž bylo v době spáchání činu 22 let, se už dříve vyšetřovatelům k odpovědnosti za útok z 18. srpna přiznal. Dále uvedl, že se považuje za vojáka Islámského státu. Teroristická organizace se ale k útoku nepřihlásila.

Okresní soud kraje Varsinais-Suomi dnes ale ve svém prohlášení uvedl, že obžalovaného poslal za mříže kvůli spáchání „dvou vražd a osmi pokusů o vraždu s teroristickým záměrem“.

Podle agentury AP doživotí ve Finsku znamená, že odsouzený ve vězení stráví v průměru 12 až 20 let, nejčastěji však 14 až 16 let.

Buanani žádal ve Finsku o azyl, ale dostal zamítavou odpověď. Ještě před útokem se proti tomuto rozhodnutí odvolal. Vyšetřovatelé uvedli, že zamítnutí žádosti o azyl pravděpodobně nebylo motivem k útoku.

Reklama

Související témata:

Doporučované