Hlavní obsah

DPH nula. Vláda schválila nulovou sazbu u elektřiny a plynu i na příští rok

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Ministryně financí Alena Schillerová.

Reklama

Vláda schválila novelu zákona, která od začátku příštího roku umožní snížit u energií sazbu daně z přidané hodnoty na nulu. Odpuštění DPH se týká i listopadu a prosince 2021. Ministryně Schillerová se však musí dohodnout s EU.

Článek

Daň z přidané hodnoty (DPH) bude za energie nulová zřejmě i příští rok. Vláda totiž podle ministryně Aleny Schillerové (za ANO) odsouhlasila novelu zákona, která od 1. ledna příštího roku umožní snížit u elektřiny a plynu sazbu DPH na nulu, a to na celý nadcházející rok.

Podle Schillerové teď novela míří do Sněmovny, uvedla to na svém twitterovém profilu. Nulová DPH bude platit na elektřinu a plyn také letos v listopadu a prosinci, ministryně podepsala potřebný dokument. Vláda těmito kroky reaguje na rostoucí ceny energií na světových trzích.

Na elektřinu a plyn obecně platí sazba DPH 21 procent. K jejímu snížení na nulu je potřeba souhlas Evropské komise. Vláda si je přitom vědoma, že do udělení výjimky půjde o úpravu, která bude v rozporu se směrnicí EU o DPH. Informovala o tom ČTK s odkazem na vládní materiály.

„Připojujeme se mezi všechny zodpovědné vlády na světě, které v tuto chvíli aktivně řeší, jak zmírnit dopad růstu cen energií na domácnosti. Podobně jako u respirátorů, kde se snížení DPH okamžitě promítlo do cen pro konečné spotřebitele, chceme podpořit tuzemské domácnosti zavedením nulové sazby DPH na elektrickou energii,“ uvedla Schillerová v tiskové zprávě.

Vláda Schillerovou zmocnila, aby požádala o aplikaci nulové sazby DPH evropského komisaře pro hospodářství Paola Gentiloniho. Schillerová má zároveň na starost jednání s evropským výborem pro DPH o možnosti zavedení snížení sazby DPH pro dodání elektřiny a plynu.

„Nicméně z důvodů nutnosti reagovat na aktuální kritický stav v oblasti energií a jejich negativní dopad na domácnosti a malé podniky, je tato navrhovaná úprava předkládána, aniž by tato úprava na úrovni Evropské unie byla schválena,“ upozorňuje podle ČTK vládní materiál.

Osvobození od daně z přidané hodnoty u energií by mělo připravit veřejné finance měsíčně o 2,08 miliardy korun. V případě samotného státního rozpočtu jde o 1,3 miliardy korun. Veřejné finance celkově na DPH získaly letos ke konci září 323,6 miliardy korun, z toho do rozpočtu putovalo 208,7 miliardy korun.

Vláda už v pondělí odsouhlasila, že nulová sazba DPH na energie bude v listopadu a prosinci. Dočasné prominutí daně dovoluje ustanovení v daňovém řádu, které umožňuje ministryni financí hromadně prominout odvod daně při mimořádných, zejména živelních událostech. Odpuštění DPH je mimořádný úkon, který zatím Ministerstvo financí využilo jen v případě respirátorů.

Řešit současnou energetickou krizi snižováním DPH se však příčí nastupující pětikoalici. Podle jejích představitelů by bylo vhodnější jít cestou slevy na daňového poplatníka u nízkopříjmových, případně využít sociální síť prostřednictvím doplatku na bydlení nebo okamžité pomoci.

Zásahům do daní netleskají ani daňoví poradci. „Nejhorším nápadem, jak řešit nejrůznější krize, vždy byly rychlé nepromyšlené politické zásahy do daňového systému. Nejsou totiž cílené na ty, kteří jsou situací nejvíce postiženi a navíc vnášejí do daňového systému chaos,“ uvedl například Vlastimil Sojka, daňový poradce a jednatel společnosti Kodap.

Reklama

Doporučované