Hlavní obsah

Drahoš předstoupil před novináře: Zemana komentovat nebude. A Ovčáček ho nezajímá

Co novinářům na své první tiskové konferenci Jiří Drahoš řekl, tlumočí přímo z místa reportér Seznamu Václav Dolejší.Video: Václav Dolejší

 

Reklama

Bývalý šéf Akademie věd oznámil v úterý svou kandidaturu na prezidentský úřad. Vzápětí jej ústa Miloše Zemana, mluvčí Jiří Ovčáček, počastoval záplavou tweetů, v nichž se o rivalovi svého šéfa vyjádřil velmi nelichotivě. Byť Hrad sliboval, že se nebude na adresu prezidentských kandidátů vyjadřovat.

Článek

Jiří Drahoš novinářům řekl, že Jiřího Ovčáčka nesleduje a jeho výroky, jimiž tlumočí stanovisko hlavy státu, ho nezajímají. Řekl také, že podobně jako Miloš Zeman nehodlá komentovat své protikandidáty, nebude ani on mluvit o Miloši Zemanovi. Nechce být „antiZemanem", ale nabízet voličům svůj vlastní program, svou vizi.

Politologové, které oslovila agentura ČTK, se domnívají, že se Drahoš bude těšit především přízni městských voličů. A jen těžko bude ubírat podporu Miloši Zemanovi.

„Dovedu si představit vysokou podporu pana Drahoše mezi vysokoškoláky, především mezi lidmi z akademického prostředí, kde je znám díky svému působení. Určitě sem patří města, střední třída a velká část společnosti, která žádá civilní vykonávání prezidentské funkce," míní třeba politolog Lukáš Linek.

Osmašedesátiletý profesor Drahoš má šanci získat podporu hned několika stran. A přislíbeny má peníze od některých mecenášů a byznysmenů. Podrobnosti v přiloženém studiu redakce Seznam Zprávy:

Kdo zaplatí Drahošovu prezidentskou kampaň a které strany ho podpoří?

S Jiřím Drahošem jsme hovořili už v době, kdy mu končil mandát na Akademii věd a svou kandidaturu teprve zvažoval. V rozhovoru se dozvíte, jak se rozhodoval.

Rozhovor s akademikem Drahošem.

Reklama

Související témata:

Doporučované