Hlavní obsah

Dramatický odchod. Juan Carlos I. opouští Španělsko

Foto: Profimedia.cz

Bývalý španělský král Juan Carlos I.

Reklama

Bývalý španělský král Juan Carlos I., který čelí vyšetřování kvůli finančnímu skandálu, se rozhodl odstěhovat ze Španělska do jiné země. Informoval o tom dopisem, který v pondělí královská rodina zveřejnila na své webové stránce.

Článek

„Veden přesvědčením, že tak nejlépe posloužím Španělům, jejich institucím i tobě coby králi, informuji tě o svém uváženém rozhodnutí vystěhovat se v této době ze Španělska. Činím toto rozhodnutí s velkou bolestí, ale vyrovnaně,“ stojí v listu určeném Juanovu synovi a současnému králi Felipemu VI., informovala agentura AFP.

Země, která by měla být místem dalšího pobytu bývalého krále, zatím není známá. V dopise ale mimo jiné uvedl, že své rozhodnutí uskutečnil na pozadí veřejných dopadů, jež měly určité epizody jeho soukromého života.

„Byl jsem králem téměř 40 let a vždy jsem chtěl pro Španělsko a korunu to nejlepší,“ uvádí Juan Carlos I. v dopise. Chce prý také zabránit tomu, aby synovi ztěžoval jeho roli. „Žádá si to můj odkaz a důstojnost,“ dodává bývalý panovník.

Juan Carlos I. byl hlavou státu od roku 1975 a abdikoval v roce 2014 ve prospěch svého syna. Už tehdy byla monarchie poznamenaná korupční kauzou králova zetě a neprospěly jí ani zprávy o králově výpravě na lov slonů v Africe v době, kdy se Španělsko potýkalo s hospodářskou krizí.

Od roku 2018 prokuratura vyšetřovala kauzu týkající se zakázky výstavby vysokorychlostní železnice v Saúdské Arábii, kterou v roce 2011 získalo konsorcium španělských firem. Případ pak převzala prokuratura nejvyššího soudu. Vyšetřování se týká podezření, že Saúdská Arábie zaplatila několika lidem, mezi nimiž je jmenován i Juan Carlos I., miliony eur jako úplatek.

Podle médií Juan Carlos I. údajně převedl velkou sumu peněz bývalé milence Corrině Larsenové, což vyšetřovatelé hodnotí jako možnou snahu ukrýt peníze před úřady. Larsenová je dánsko-německá podnikatelka, která je již několik let s královskou rodinou spojována. Španělští státní zástupci ji požádali, aby v září v Madridu ohledně této záležitosti podala svědectví, píše agentura AP.

V tisku se navíc letos objevily informace, podle nichž někdejší král dostal peníze na švýcarské konto z tajného účtu v daňovém ráji spojovaného se Saúdskou Arábií. Podle médií část peněz dostal i Felipe VI. Král po zveřejnění této informace v březnu oznámil, že se vzdá dědictví po otci a odebere mu roční apanáž v hodnotě téměř 200 000 eur. O tři měsíce později pak zahájil vyšetřování nejvyšší soud.

Královský dům již dříve popřel, že by král věděl o údajných finančních nesrovnalostech svého otce. Nynější otcovo rozhodnutí pak Felipe VI. přijal podle paláce s „vděčností a respektem“. Zdůraznil také historický význam otcova panování a jeho služby Španělsku i jeho demokracii.

I když dvaaosmdesátiletý bývalý král neuvedl ani kam, ani kdy hodlá přesídlit, jeho právník Javier Sánchez-Junco Mans v prohlášení sdělil, že ho Juan Carlos I. pověřil, aby ujistil, že i když bude mimo Španělsko, bude k dispozici při vyšetřování. Podle informací španělského listu El Mundo už v tuto chvíli bývalý panovník v zemi není.

Reklama

Doporučované