Hlavní obsah

Draží se nečekaný objev. Hodnotu šperků královny Viktorie bylo těžké vyčíslit

Podívejte se na překvapivý nález dražebníků. Smuteční šperky královny Viktorie hned míří do aukce.Video: Jan Marek, AP

 

Reklama

Aukční síň chystá aukci smutečních šperků královny Viktorie, prababičky současné britské panovnice Alžběty II. Vydraží se odhadem za v přepočtu desítky milionů korun.

Článek

Překvapivý nález učinili klenotníci nejznámějšího aukčního domu na světě. Našli smuteční šperky královny Viktorie. Na sentiment ani úctu k chmurné historii klenotů není čas, draží se už pozítří, zřejmě za desítky milionů korun.

Nikdo nevěděl, že vůbec existovaly, dokud nezemřela její prapravnučka Patricia, 2. hraběnka Mountbatten z Barmy, a londýnský aukční dům Sotheby's se nedostal ke katalogizaci jejího majetku. Smuteční šperky se skrývaly v jejím rodném domě spolu s dokumenty potvrzujícími, že patřily královně Victorii, prababičce současné britské královny Alžběty II.

„Nádherné šperky, velmi osobité, intimní šperky, které vlastnila královna Viktorie a které jí věnovala její rodina, aby mohla uctít památku své matky i dcery, které ztratila. Jde o dosud neznámé předměty, o kterých nebyly záznamy. Dívat se na ně je absolutně výjimečné,“ popisuje pro agenturu AP své nadšení David Macdonald, ředitel oddělení dekorativního umění Sotheby's.

Od desítek tisíc až skoro po miliony

V jednom z přívěsků královna Viktorie ukryla dokonce i pramen vlasů své třetí dcery, princezny Alice, která zemřela na záškrt. Ani ten dražebníci neváhali zapsat a ocenit, pozítří by se mohl vydražit za dva až tři tisíce liber, což je v přepočtu více než 90 tisíc korun. A to zdaleka není nejdražší předmět. Královnin náhrdelník s diamanty, smaragdy, rubíny a safíry ve stylu „Tutti Frutti“ by mohl stát od 40 do 60 tisíc liber, tedy asi 1,8 milionu korun.

„Je velmi těžké nacenit takovou kolekci. Jak chcete ohodnotit takový původ, povězte. Když si představíte to kouzlo, vezměte si to tak, stříbrná miska má nějakou cenu, ale co kdyby tu stříbrnou misku používat král nebo královna, nebo ji vlastnil nějaký proslulý pár, kolik by stála potom?“ ptá se řečnicky odborník.

Znalců se muselo sejít přes tucet

V rodném domě hraběnky Mountbatten se našlo na 400 luxusních předmětů z královského majetku. Jenom samotná kolekce šperků po královně Viktorii ale byla tak rozličná, že aukční dům Sotheby's zapojil do naceňování znalce z více než dvou desítek svých oddělení. Všechno má ale svou cenu, a tak se i sbírka smutečních šperků královny Viktorie dočkala odhadu své hodnoty: pozítří by se mohla vydražit nejméně za 1,8 milionu liber, tedy skoro 55 milionů korun.

Reklama

Doporučované