Hlavní obsah

Dříve problematickou lokalitu Račín v Kroměříži opustil poslední nájemník

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační snímek.

Reklama

Kroměřížská radnice přestěhovala posledního nájemníka z lokality Račín v Dolních Zahradách. Jde o člověka, který platí nájem, proto bytová komise navrhla a rada města schválila jeho přestěhování do jiného bytu.

Článek

Všechny zbylé domy na Račíně jsou již prázdné, město připravuje jejich odstranění.

Soužití mezi starousedlíky a obyvateli sociálních bytů na Račíně nebylo podle zástupců radnice ideální. Lidé bydlící v okolí městských domů si stěžovali na hluk i na chování obyvatel Račína k nim i jejich majetku. „Bylo zřejmé, že tento stav je dále neudržitelný. Už v minulém volebním období jsme proto začali platící nájemníky stěhovat jinam a později neplatiče řešit soudně, včetně vyklizení bytu s pomocí exekutora. Mám radost, že se problém podařilo vyřešit a že obyvatelé Dolních Zahrad mohou žít v klidu,“ řekl starosta Jaroslav Němec (Nezávislí).

Demolice objektů začala v roce 2018, kdy šly k zemi dva obytné domy a jedna technická budova. O rok později odborná firma odstranila dvě hospodářské budovy, které bývaly obývány nelegálně. „Neplatiči do těchto objektů natahovali elektřinu kabely z obytných budov, což neodpovídalo bezpečnostním normám. V lokalitě žily desítky lidí, většina nelegálně či bez placení nájmu,“ uvedl mluvčí radnice Jan Vondrášek.

Město nyní bude připravovat zbourání zbývajících tří obytných budov. „Rádi bychom to stihli ještě v letošním roce. Potom přijde na řadu rozhodování o budoucím využití lokality,“ uvedl místostarosta Karel Holík (ČSSD). Jednou z možností je podle něj prodej pozemků pro individuální bydlení.

Reklama

Doporučované