Hlavní obsah

Druhý nejdelší let na světě spojil Perth a Londýn za sedmnáct hodin

Přímý let z Perthu do Londýna byl dlouhý 14 498 kilometrů.Video: AP, Reuters

 

Reklama

Aerolinky Qantas Airways uskutečnily první přímý komerční let mezi Austrálií a Velkou Británií. Cestující strávili ve vzduchu přes sedmnáct hodin. Podle analytiků jde o další milník v leteckém odvětví.

Článek

Doposud spojoval australský Perth a Londýn pouze let s nutným přestupem. Poprvé dvě města bez mezipřistání spojil až přímý let australských aerolinek Qantas Airways. Trasu dlouhou bezmála 14,5 tisíce kilometrů zvládl letoun Boeing 787 Dreamliner za více než sedmnáct hodin. Tento let je druhým nejdelším na světě hned po letu spojujícím katarskou metropoli s Novým Zélandem.

Na palubě prvního přímého letu bylo přes dvě stě cestujících a šestnáct členů posádky. Letoun vzlétl z Perthu v sobotu deset minut před 19. hodinou místního času. Ve své cílové stanici na londýnském letišti Heathrow přistál v neděli ráno, dvě minuty před plánovaným přistáním. Během dne letadlo vyrazí na zpáteční let.

Perth je jedno z nejizolovanějších měst na světě. Přitom je považováno za hlavní zdroj australského nerostného bohatství. S akciemi firem, které zde těží, se obchoduje i v Británii. Let by tak měl primárně sloužit pro obchodní cestující, kteří jsou ochotni si za něj připlatit.

Podle analýzy doby letu a cen by se částka za jednu letenku bussines třídou vyšplhala během června v přepočtu na téměř 105 tisíc korun. Let s přestupem v Singapuru přitom stojí podle internetových stránek Webjet v přepočtu 77 tisíc korun.

Vyšší cenu částečně vyvažuje rychlost spoje. Dvě města spojí zhruba o tři hodiny rychleji než let s mezipřistáním v Singapuru nebo na Blízkém východě. Aerolinky věří v úspěch spoje a do budoucna chtějí lety na mimořádně dlouhé vzdálenosti dále rozšířit.

Reklama

Doporučované