Hlavní obsah

Míl už pro vládu pracovat nechce, další nabídku nevzal

Foto: Seznam Zprávy

Hostem Marie Bastlové byl bývalý zmocněnec pro jádro Jaroslav Míl.

Reklama

aktualizováno •
Článek

Vláda odvolala zmocněnce pro jádro. Podle svých slov se to dozvěděl z televize. Agendu jeho skupiny si pod sebe stáhne Ministerstvo průmyslu a obchodu. Co to znamená pro dostavbu Dukovan?

Bývalý vládní zmocněnec pro jadernou energetiku Jaroslav Míl byl hostem Ptám se já.

Vicepremiér a ministr průmyslu Karel Havlíček (za ANO) na tiskové konferenci, kde oznamoval Mílův konec, uvedl, že bez bezpečnostní prověrky, kterou Míl nemá, je obtížné připravit jakýkoli dokument týkající se stavby nového bloku jaderné elektrárny Dukovany. A podle něj Míl také špatně komunikoval.

Míl ovšem prozradil, že dostal od vlády další nabídku na novou spolupráci. Zdůraznil ale, že po tom, co se s kolegy z týmu z televizního vysílání dozvěděl, že zjevně svou práci nedělá správně, dá údajně přednost něčemu, co ho bude bavit.

A tak se také stalo. „Nabídku spolupráce se státní správou, vládní institucí jsem poděkoval a po poradě se spolupracovníky jsem se ji rozhodl nevyužít,“ uvedl pro Seznam Zprávy v pátek Míl.

Podle vyjádření Havlíčka z minulého týdne Česko v tendru na dostavbu elektrárny neosloví čínského zájemce společnost CGN. Zůstat by tak měli čtyři uchazeči – francouzská EDF, jihokorejská KNHP, kanadsko-americký Westinghouse a ruský Rosatom. To vyvolalo kritiku opozice, která zapojení ruského zájemce do tendru dlouhodobě kritizuje.

Otazníky vyvolalo i to, že vláda dala pokyn ČEZ obeslat uchazeče, včetně ruského státního Rosatomu, s předběžnými dotazy, jak budou naplňovat bezpečnostní požadavky české strany. Klíčovou otázkou je, jak citlivé informace se v této fázi mohou dostat do rukou osloveným uchazečům. To se nelíbí ani Mílovi, podle kterého to narušuje věrohodnost projektu:

„To není jen o jednom dodavateli. To, co narušuje, je, že říkáme, že nezahajujeme tendr, ale ptáme se na velké množství otázek, které už s tendrem souvisí a říkáme, že zahájíme tendr za extrémně málo času. Dát šest měsíců na závaznou nabídku tak komplexní stavby jako je jaderná elektrárna, je absolutně nepřijatelné,“ řekl v Ptám se já.

Podle odvolaného vládního zmocněnce pro energetiku může krátký čas na předložení nabídek vyvolat otazníky i nad tím, jestli už není mezi dodavateli „předvybráno“.

Může projekt dostavby Dukovan ještě selhat? „Doufám, že se to srovná, proto jsem navrhoval, že pokud nejsme schopni široké politické shody, abychom vypisovali výběrové řízení, až ji schopni budeme. Přijde mi absurdní, že je tu široká shoda na třech potenciálních dodavatelích a přijde to někomu málo. Mně to přijde jako velmi dobrý výsledek,“ vysvětlil v rozhovoru.

Co za odvoláním stojí? A proč vláda do tendru na nové jaderné bloky tlačí ruskou firmu Rosatom?

Pusťte si rozhovor v úvodním audiu, ve své oblíbené podcastové aplikaci, nebo se na něj podívejte ve videu:

Tři možní dodavetelé na dostavbu Dukovan, na kterých je politická shoda? Přijde mi absurdní, že je to někomu málo, říká Jaroslav Míl.Video: Seznam Zprávy

Ptám se já

Podcast Marie Bastlové. Rozhovory s lidmi, kteří mají vliv, odpovědnost, informace.

Sledujte na Seznam Zprávách, poslouchejte na Spotify, v Apple Podcasts a dalších podcastových aplikacích.

Archiv všech dílů najdete tady. Své postřehy, připomínky nebo tipy nám pište prostřednictvím sociálních sítí pod hashtagem #ptamseja nebo na e-mail: audio@sz.cz.

Reklama

Související témata:

Doporučované