Hlavní obsah

Dva dny na dvou promile, do žil jim pouštěli alkohol. A jen proto přežili

Naměřili mi 7,3 promile methanolu v krvi, říká muž, který přežil.Video: Hanuš Hanslík

 

Reklama

Příběh dvou mužů z Příbramska, kteří si před pěti lety v obchodě koupili láhev s otráveným alkoholem.

Článek

Pět let od chvíle, kdy se podruhé narodili, slaví v hospodě U Kocoura ve Vysoké Peci na Příbramsku kamarádi Michal a Pavel.

V roce 2012 na začátku methanolové aféry, při níž zemřelo 47 lidí a 15 dalších má nevratné zdravotní následky, vypili láhev otráveného alkoholu, kterou nevědomky koupili v obchodě.

Oba měli obrovské štěstí, přežili otravu bez jakýchkoliv následků.

Zachránil mě Endy

„Pomáhal jsem Michalovi vymalovat jeho byt, potom jsme to šli zapít,” vzpomíná Pavel, kterému tehdy bylo dvaašedesát let. „Dal jsem si čtyři štamprle, pak mě můj pes Endy z té hospody odtáhl. Jinak bych zůstal a pil dál,” dodává.

Jeho tehdy sedmatřicetiletý kamarád Michal, který byl provozovatelem zmíněné hospody, v pití pokračoval. Že něco není v pořádku, zjistil, když začal mít problémy se zrakem. „Nebylo mi špatně, ale přestával jsem vidět. Když jsem vyšel ven na světlo, měl jsem všechno hodně zamlžené,” vzpomíná.

Tehdy už věděl, že se po republice šíří otravy methanolem. Ale nenapadlo ho, že by ho mohl vypít zrovna on. Láhev totiž koupil v běžném obchodě. Jak se později ukázalo, šlo o láhev z likérky Drak, přes kterou se část otráveného alkoholu šířila po republice.

„Naměřili mi 7,3 promile methanolu v krvi a 1,9 alkoholu. Měl jsem asi štěstí, že jsem tehdy vypil i jiný alkohol a nepil jsem jen ten otrávený,” říká Michal.

Půl litru slivovice

Pavel se druhý den ráno dozvěděl, že Michal skončil kvůli otravě v nemocnici. Sám do nemocnice jet nechtěl, ale hned vypil půl litru slivovice.

Z médií věděl, že to proti methanolu může pomoci. Že má jet do nemocnice, o tom ho přesvědčila až policie, která za ním poslala hlídku.

„Dva dny mi pouštěli alkohol do žíly, udržovali mi hladinu dvě promile. To potom bylo procitnutí,” říká dnes už s úsměvem.

Michal stále v hospodě U Kocoura pracuje, i když už jen jako zaměstnanec. A Pavel za ním občas přijde na skleničku. Shodují se, že už by nic takového, jako před pěti lety, nechtěli zažít.

Reklama

Doporučované