Hlavní obsah

Dva metry od rakve. Nebo pohřeb online. Pandemie mění pohřebnictví

Svět bez obalu: V Rusku kvůli pandemii můžete sledovat pohřeb prostřednictvím internetu.Video: Milan Šíma

 

Reklama

Rusko patří mezi nejhůře zasažené státy epidemií koronaviru. Dopad to má i na služby tamních pohřebních ústavů, které se snaží zvládnout velký počet pohřbů obětí covid-19.

Článek

Velké pohřební obřady se teď v Rusku nekonají. Pozůstalí musí dodržovat přísná hygienická opatření. Někteří pozůstalí tak volí obřad přenášený prostřednictvím internetu. A to jak v případě, že k němu dojde v krematoriu, tak i na hřbitově.

„Truchlící nesmí přistoupit k rakvi. Musí dodržovat vzdálenost dvou metrů. V této vzdálenosti se zastaví a rozloučí s mrtvým. Poté je rakev spuštěna do hrobu a zasypána zemí,“ říká Ilja Boltunov, který řídí několik krematorií v Moskvě a okolí. Situace je o to horší, protože většina zaměstnanců dala výpověď ze strachu z nákazy.

„Když tahle šílená epidemie začala, polovina našeho personálu dala výpověď, protože si uvědomili, o co půjde, a dostali strach. V některých případech je to šílené. Dají nám tělo, jako kdyby šlo o standardní případ. Jak se s tím pak máme vypořádat? Je to chaos,“ popisuje současnou situaci Boltunov.

Pohřební služba u všech případů obětí covid-19 používá speciální postup. „Tělo je nejprve vloženo do pytle, který je naplněn chlórem, a pak ještě vloženo do dalšího pytle,“ říká majitel pohřebního ústavu.

Úřady v Petrohradě dokonce nařídily, aby byly oběti koronaviru pohřbeny v zinkových rakvích. Lékaři ale tvrdí, že to není potřeba.

„Šance, že se někdo nakazí koronavirem z mrtvého těla, trvá pouze jednu nebo dvě hodiny po smrti nakaženého. Když dojde k pohřbu, což je většinou o den nebo o dva později, tak už tam žádné nebezpečí nákazy není,“ komentuje městské rozhodnutí jeden z petrohradských lékařů.

Podívejte se na celý rozhovor v úvodním videu. Reportáž je součástí pořadu Svět bez obalu, jehož archiv najdete zde.

Reklama

Doporučované