Hlavní obsah

Dva poslanci ANO se snaží prosadit monopol ve stamilionovém byznysu

Foto: ČTK

Lékařka Věra Adámková (ANO) je šéfkou správní rady Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP). A zároveň autorkou změny zákona, která by VZP pomohla k ziskům.

Reklama

Věra Adámková a Miloslav Janulík z ANO chtějí zabetonovat byznys, v němž jde o zdravotní pojištění cizinců.

Článek

Poslance čeká hlasování o změně cizineckého zákona. Nejde o nic převratného, spíš o takové technické body: například o to, že desítkám tisíc cizinců s trvalým pobytem v Česku bude nutné vyměnit doklady – za ty s lepším zabezpečením.

Dva poslanci hnutí ANO Věra Adámková a Miloslav Janulík však stav projednávání využili k závažné změně. Zákon je nyní takzvaně otevřený, poslanci můžou přicházet s vlastní úpravami a Adámková s Janulíkem navrhli do zákona dopsat pasáž, která by zjednodušeně řečeno vytvořila monopol na zdravotní pojištění cizinců v Česku.

Celý článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Pět let by podle jejich návrhu směla toto pojištění nabízet výhradně Pojišťovna VZP. Tedy akciovka založená Všeobecnou zdravotní pojišťovnou (VZP), která nabízí běžné komerční služby – na cesty, povinné ručení nebo pojištění proti úrazům.

Nejde o málo peněz, ve zdravotním pojištění cizinců se ročně protočí zhruba 600 milionů.

Poslanci nemluví, nemají čas

Poslanci ANO popsali v písemném odůvodnění návrhu následující úvahu: cizinec žádající o vízum na déle než 90 dní nebo člověk, který chce prodloužení pobytu, dnes musí mít v Česku zdravotní pojištění – a to na komplexní péči, která pokryje běžné nemoci, ale třeba i náročnou operaci.

Podle Adámkové s Janulíkem to je sice napsané v zákonech, ale chybí garance, že cizincova pojišťovna dokáže takový rozsah péče zajistit. Například proto, že nemusí mít nasmlouvané všechny potřebné lékaře. Chtějí proto, aby příštích pět let směla cizince pojišťovat pouze Pojišťovna VZP. Protože patří Všeobecné zdravotní pojišťovně a ta je největší na trhu a má smlouvy s většinou ambulancí.

„Pouze dostatečná síť poskytovatelů zdravotních služeb, které jsou ve smluvním vztahu s pojistitelem, vytvoří pro cizince záruku přístupnosti zdravotních služeb a poskytnutí komplexní zdravotní péče bez přímé úhrady zdravotní péče pojištěným,“ píší poslanci ANO v odůvodnění návrhu.

Vysvětlení nebo podrobnější komentář od nich nebylo možné získat. Poslanec Janulík v úterý dopoledne nejprve na volání odpověděl esemeskou, že nemůže mluvit. Pak telefon zvedl, ale prohlásil: „Pracuju.“ A ukončil hovor. Později už na další volání a esemesky nereagoval, stejně tak byl nedostupný ve středu.

Věra Adámková se zase v úterý do telefonu omluvila, že nemá čas. „Čekají na mě pacienti.“ Poté už telefon nebrala a na zprávy s žádostí o vyjádření nereagovala.

Čísla nejsou

Návrh původně počítal s tím, že Pojišťovna VZP by byla výhradním poskytovatelem pojištění pro cizince dokonce deset let. Po zásahu Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže ale poslanci lhůtu zkrátili na polovinu.

I tak jsou zásadně proti návrhu další instituce.

Ministerstvo financí tvrdí, že by se jednalo o takzvanou nedovolenou státní podporu soukromému byznysu, kterou zakazují evropské předpisy. „Došlo by tím navíc k určitému zvýhodnění Pojišťovny VZP, a. s., a k možnému omezení konkurence na trhu se soukromým pojištěním. Navrhovaná úprava navíc neobsahuje analýzu, která by dokládala nedostatečné nastavení současného systému,“ uvedla Anna Vasko, mluvčí Ministerstva financí.

Foto: Archiv Seznam Zpráv

Poslanec Miloslav Janulík (ANO) provozuje gynekologickou ambulanci a zasedá ve správní radě VZP.

Není totiž vůbec jasné, na čem Miloslav Janulík s Věrou Adámkovou stavějí tvrzení, že je potřeba současný systém – údajně nevýhodný pro cizince – změnit. V už citované důvodové zprávě neuvádějí žádná čísla, například kolika pojištěným cizincům se stalo, že nenašli odpovídající péči.

Přesně tohle vadí i České asociaci pojišťoven. „Jsme mimořádně překvapeni, že tak významný zásah do obchodních vztahů pojišťoven a práv našich klientů se děje pozměňovacím návrhem, ke kterému chybí jakákoli čísla či analýza. A ze kterého je očividná snaha o vytěsnění konkurence zákonem. Žádný monopol ještě nikdy nikomu nepřinesl nic dobrého,“ řekl ředitel asociace Jan Matoušek.

Návrh kritizuje i Hospodářská komora. „Je neakceptovatelný, zasahuje do svobody podnikání a negativně ovlivňuje hospodářskou soutěž. Monopol pojištění prostřednictvím státem ovládané pojišťovny považujeme za svérázný pokus o znárodnění části pojistného trhu,“ reagoval Miroslav Diro, mluvčí Hospodářské komory.

Peníze pro VZP

Poslankyně Adámková a její kolega Janulík rovněž v důvodové zprávě k návrhu přiznávají, že chtějí pomoci i samotné VZP. Janulík je přitom členem správní rady VZP, spoluautorka návrhu Adámková dokonce její předsedkyní.

„Při současném historickém schodku státního rozpočtu a očekávané záporné bilanci výsledku hospodaření zdravotních pojišťoven je třeba u Pojišťovny VZP, a. s., v této mimořádné době vyzdvihnout fakt, že je vlastněna veřejnoprávní VZP ČR, která je jako největší zdravotní pojišťovna klíčová pro finanční stabilitu, a tudíž zisky z její činnosti končí ve formě dividend zpět ve VZP ČR, která je součástí veřejného rozpočtu,“ popsali poslanci v důvodové zprávě.

Předseda představenstva Pojišťovny VZP Robert Kares poslanecký návrh oceňuje, mimo jiné proto, že – jak říká – v praxi už několik let vidí problémy s pojištěním cizinců. A to i teď v době epidemií. „Máme desítky případů, kdy pojišťovny nechtějí cizincům proplácet péči související s covidem,“ řekl Kareš. O tom, že se systém musí změnit, se podle Kareše mluví už do roku 2012 – a stále se nic nestalo.

„My jako pojišťovna jsme za tenhle poslanecký návrh nelobbovali, ale já s ním souhlasím. Myslím, že pro profesorku Adámkovou bylo právě poslední kapkou zjištění, že někteří covidoví cizinci se tady nedostanou k pořádné péči,“ dodal Kareš.

Každopádně situace s cizineckým zákonem připomíná jiný příběh, který Seznam Zprávy podrobně sledují. Poslanec ANO Josef Kott dva roky usiloval o to, aby na dálnici D1 mohlo k nehodám vyjíždět jen několik odtahových služeb, prakticky bez další konkurence. Proti byli všichni – poslanci hospodářského výboru, ministr dopravy Karel Havlíček nebo policejní prezident Jan Švejdar, který dokonce mluvil o riziku korupce.

Poslanci nakonec při hlasování vznik dálničního odtahového monopolu odmítli.

Reklama

Doporučované