Hlavní obsah

Další angažmá pro Prymulu. Zeman chce svého favorita v radě VZP

Foto: Seznam Zprávy

Poradce prezidenta Roman Prymula.

Reklama

Rada Všeobecné zdravotní pojišťovny není kompletní. Vláda tři měsíce odkládá rozhodnutí o jejích nových členech. Kandidáty navrhl „muž na odstřel“, ministr zdravotnictví Jan Blatný.

Článek

Prezident Miloš Zeman se netají tím, že si přeje konec Jana Blatného ve funkci ministra zdravotnictví. A to hlavně kvůli tomu, že odmítá neschválené ruské vakcíny Sputnik V.

Oba muži mají rozehranou ještě jednu, méně nápadnou partii. Podle informací Seznam Zpráv by Zeman rád viděl svého poradce a bývalého ministra zdravotnictví Romana Prymulu v radě Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP). Blatný jej však do vlivného zdravotnického orgánu údajně odmítl nominovat.

Jeho návrh na jmenování tří nových členů rady VZP ale už několik měsíců „hibernuje“ na vládě.

Vrcholný orgán největší tuzemské pojišťovny má celkem třicet členů, teď mu chybí dva. Loni na podzim z rady odešel někdejší náměstek exministra zdravotnictví Filip Vrubel a také Petr Pavelek, zástupce resortu financí.

„Návrh na složení správní rady VZP byl již předložen vládě,“ napsala Seznam Zprávám Barbora Peterová, mluvčí Ministerstva zdravotnictví.

Konkrétní jména či důvody, proč návrh vláda zatím neprojednala, nesdělila. „Dokud návrh na složení správní rady VZP neschválí Vláda ČR, není možné sdělovat žádné další podrobnosti,“ dodala jen.

Podle návrhu Blatného by nově do rady VZP měli zamířit náměstek Ministerstva zdravotnictví Vladimír Černý a státní tajemník z téhož úřadu Stanislav Měšťan. Ministr také počítal s tím, že by vláda odvolala Lucii Krausovou, ředitelku legislativního odboru při ministerstvu, kterou by nahradil další zdravotnický náměstek Radek Policar.

Podle informací Seznam Zpráv se ale řešilo i angažmá Romana Prymuly, a to na přání prezidenta.

„Pan prezident oceňuje efektivní fungování VZP v době pandemie. To, že pan prezident považuje profesora Prymulu za excelentního odborníka, není tajemstvím,“ napsal Seznam Zprávám Jiří Ovčáček na dotaz, zda prezident tlačil přes Blatného i premiéra na post ve správní radě právě Prymulu. „Je to však věc v kompetenci vlády,“ doplnil.

Roman Prymula na dotazy Seznam Zpráv ohledně jeho možného angažmá ve VZP nereagoval. Svůj zájem o tento post tak nevyvrátil.

Podle zdrojů Seznam Zpráv přehodil Blatný „horkou bramboru“ v podobě jmenování Prymuly na premiéra Andreje Babiše (ANO).

„Prezident republiky chtěl po Blatném, aby v jeho návrhu stálo i jméno Romana Prymuly. Ministr ho však nenavrhl a řekl, aby Prymulu případně do správní rady navrhl sám premiér během jednání vlády,“ řekl Seznam Zprávám člen vlády, který si nepřál být jmenován. Tuto informaci potvrdili také dva úředníci z resortu zdravotnictví, zdroj z Pražského hradu a také dva členové správní rady VZP.

Úřad vlády Seznam Zprávám pouze potvrdil, že návrh na personální změny obdržel. Úřad však dosud nereagoval na to, proč se už téměř tři měsíce návrh nezařadil na jednání vlády.

Babišovo vyčkávání ale může také znamenat, že chce nechat celý návrh Blatného vyšumět a počkat na návrh nového ministra zdravotnictví. Jedním z možných kandidátů, o kterém se mluví, je Petr Arenberger, šéf nemocnice Královské Vinohrady.

„Jestli plánuji nějaké výměny v měsíci dubnu, to se uvidí, protože samozřejmě i sociální demokracie má svůj sjezd, kde bude zvolen předseda,“ prohlásil Babiš v pondělí po jednání se Zemanem.

Arenberger se už netají tím, že pokud by nabídka přišla, vzal by ji. „Já jsem zatím nějakou zásadní nabídku nedostal, takže zatím je předčasné o tom hovořit. Pokud by bylo potřeba, abych tam nějakým způsobem pomohl – a teď nemyslím jenom jako ministr – jsem samozřejmě připravený pomoci v jakékoliv formě,“ prohlásil Arenberger pro CNN Prima NEWS.

Na to, zda by neměl problém Prymulu na seznam možných nominantů napsat, nereagoval.

Fungování Všeobecné zdravotní pojišťovny, která platí péči skoro dvěma třetinám občanů, je zvlášť v době koronaviru důležité. Fakt, že správní rada není plně obsazená, však podle mluvčího Milana Řepky zatím nevadí.

„Správní rada VZP je v současné době plně funkční a usnášeníschopná,“ napsal Seznam Zprávám mluvčí VZP Milan Řepka.

Reklama

Doporučované