Hlavní obsah

Dvě matky, jeden otec. V Británii povolili počít dítě s geny tří lidí

 

Reklama

Návrh už loni prošel parlamentem, svůj souhlas k využívání nové metody umělého oplodnění nyní vydal i klíčový úřad.

Článek

Ve Velké Británii je legální počít pomocí umělého oplodnění dítě se „třemi rodiči". Nově mohou lékaři nahradit vadnou mitochondriální DNA matky genetickou informací dárkyně - dítě tak ponese geny tří lidí.

Poměrně kontroverzní postup loni prošel přes britský parlament v poměru hlasů 382 pro a 128 proti v Dolní sněmovně, ve čtvrtek ho schválil i klíčový Úřad pro fertilizaci a embryologii (HFEA).

Úprava buněk umožňuje předejít přenosu některých dědičných onemocnění z matky na dítě, třeba svalové dystrofie. Jde o nemoc, která postihuje svalová vlákna, ta postupně ochabují. Na tuto chorobu neexistuje lék, který by pacienty úplně vyléčil, jenom medikamenty, které zpomalují projevy. Fatální bývá, když onemocnění postoupí tak daleko, že ochabnou dýchací svaly či srdeční sval.

Umělé oplodnění (zdroj: www.youtube.com).

Úřad pro fertilizaci a embryologii má za to, že Britové učinili rozhodnutí historického významu. „Jsem si jistá, že pacienti budou mít skutečnou radost z toho, o čem jsme dnes rozhodli," uvedla šéfka HFEA Sally Cheshireová.

Expertní komise ve svém doporučení vyzvala úřady, aby zmíněný postup s využitím tří genetických dárců využívaly obezřetně a jen za mimořádných okolností. Metoda není určena pro masové nasazení, ale pro výjimečné případy, kdy hrozí velmi vysoké nebezpečí, že rodiče přivedou na svět potomka s mitochondriální nemocí.

Na úpravu embryí navíc kliniky ani rodiče nemají automatický nárok, každý případ musí HFEA posoudit zvlášť. Nemocnice však již mohou žádat o licence pro takovéto zákroky.

První dítě počaté touto metodou se letos v září narodilo v Mexiku - tam ovšem využili lékaři toho, že legislativa takový postup výslovně nezakazuje, byť jej ani přímo nepovoluje.

Brity přijatá norma je unikátní. A budila při schvalování velké vášně. Odpůrci argumentovali tím, že pohrávat si s DNA nenarozených dětí je proti přírodě. Na druhé straně stály čtyří desítky renomovaných vědců z celého světa.

Ze sociálních sítí: Díky bohu, že zvítězil zdravý rozum a můžeme se zbavit mitochondriálních onemocnění skrze genetickou manipulaci.

Počaté dítě bude mít 99,8 % DNA rodičů a 0,2 % DNA dárkyně. Darované geny neovlivní jeho vzhled. Ročně se ve Velké Británii narodí zhruba sto dětí s genetickými poruchami zapříčiněnými vadnou mitochondriální DNA od matky.

Reklama

Související témata:

Doporučované