Hlavní obsah

Dvě nejmocnější ženy Evropy si vyměnily silná slova kvůli brexitu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Merkelová a Mayová se střetly kvůli brexitu. Co je vyprovokovalo?Video: Nela Vejvodová

 

Reklama

Angela Merkelová varovala Brity, že pobrexitová jednání budou tvrdá. Theresa Mayová její výrok hned využila v předvolební kampani.

Článek

Někteří lidé v Británii si podle německé kancléřky Angely Merkelové stále „dělají iluze o brexitu". Británie ale nebude mít po vystoupení z Evropské unie stejná nebo dokonce větší práva než ostatní členské země, zdůraznila při projevu ve Spolkovém sněmu. „Čím rychleji bude britská vláda připravena ke konstruktivním řešením, tím dříve se můžeme už během vyjednávání o vystoupení zabývat jejím přáním jednat o budoucím vztahu Británie s Evropskou unií," poznamenala Merkelová. 

Britská premiérka Theresa Mayová zareagovala okamžitě. A varování německé kancléřky využila ve vlastní předvolební kampani. „Sedmadvacet ostatních evropských zemí se chystá sjednotit se proti nám," prohlásila Mayová na mítinku v Leedsu, kde se snažila přesvědčit převážně labouristické voliče, aby ji v červnových předčasných volbách podpořili. Jednání s EU se podle Mayové dají zvládnout jen se silnou podporou.

Z aktuálního průzkumu agentury YouGov, který zveřejnil britský server The Independent, vyplývá, že podle mírné většiny Britů bylo rozhodnutí opustit Evropskou unii špatné.

Podle dalšího výsledku ankety by nicméně konzervativci, kteří brexit podporují a postavili na něm svou kampaň ve volbách v roce 2015, mohli v nadcházejících předčasných volbách dostat až 45 procent hlasů.

Reklama

Doporučované