Hlavní obsah

Dvě největší banky zdražují hypotéky. Měsíční splátka se zvýší o stovky

Foto: Seznam Zprávy, Shutterstock.com

Éra levných hypoték definitivně skončila (ilustrační foto).

Reklama

Česká spořitelna a ČSOB oznámily další zvýšení úrokových sazeb hypoték. U nejoblíbenějších pětiletých fixací se sazba zvedá o 0,2 procentního bodu. To znamená navýšení měsíční splátky pro nové klienty o několik stovek.

Článek

Česká spořitelna zdražila hypotéky ode dneška, ČSOB to udělá od pondělí 13. září. Důvodem je dlouhodobý růst ceny peněz na finančních trzích. Bankám totiž zdražují zdroje, ze kterých hypotéky poskytují.

„Od letošního března tempo růstu ceny zdrojů sice zpomalilo, což by za běžných podmínek pravděpodobně přineslo i zploštění křivky růstu cen hypoték, nicméně v době extrémně silné poptávky jsou konkurenční tlaky výrazně menší, takže hypoteční sazby dál rostou,“ vysvětluje Libor Vojta Ostatek z Golem Finance.

Zvýšení sazeb také reflektuje opakované a do budoucna očekávané zvyšování sazeb ze strany České národní banky. Zdražování úvěrů na bydlení je přitom trend, který začal už před prázdninami. Sazby zvyšují všechny bankovní domy.

Zatímco do včerejška mohli žadatelé o 80procentní hypotéku od České spořitelny dosáhnout na sazbu 2,54 % ročně, ode dneška se nedostanou pod 2,74 %. Jde o nejoblíbenější fixace na pět a osm let. U ostatních fixací jsou sazby ještě vyšší. Jednoletá a dvouletá fixace začíná na sazbě 3,34 %, dvacetiletá dokonce na 3,44 % ročně.

ČSOB nabídne u hypotéky na 80 procent ceny nemovitosti nejnižší sazbu na jeden a tři roky, a to 2,59 % ročně. „U nejběžnější hypotéky (na 80 % hodnoty nemovitosti, pozn. red.) s fixací na pět let bude sazba ve výši 2,69 %,“ uvedl mluvčí banky Patrik Madle. Bude-li klient chtít mít stejný úrok po dobu deseti let, nedostane se pod 3,09 % ročně.

Jde přitom o nabídkové sazby, jež se do průměrné sazby poskytnutých hypoték, kterou sleduje například ukazatel Fincentrum Hypoindex, promítnou se zpožděním až ve chvíli, kdy klient podepíše hypoteční smlouvu. Což při náporu posledních měsíců může být i o několik týdnů později.

Za červenec dosahovala průměrná sazba „podepsaných“ hypoték 2,23 procenta.

„V následujících měsících očekáváme, že budou pozvolna růst sazby úvěrů na bydlení, ale i ceny nemovitostí. Přičteme-li prudké zvýšení stavebních materiálů, je jasné, že dostupnost nového bydlení se bude v následujících měsících výrazně zhoršovat. I proto chceme ve spolupráci s regulátorem a ostatními bankami hledat řešení, jak klientům se získáním úvěru pomoci. Jedna z cest může být posunutí délky poskytnutí hypotéky na období delší než 30 let,“ uvedl Filip Belant, šéf tribu Bydlení v České spořitelně.

Reklama

Doporučované