Hlavní obsah

Dvě země, dvě mutace. Brzy to bude problém celého světa, varují experti

Foto: Profimedia.cz

Indie v pátek ohlásila rekordní přírůstek nakažených koronavirem i počet úmrtí.

Reklama

Brazilská mutace se už šíří celou Latinskou Amerikou, a zatímco počty nemocných stoupají, svět svůj pohled obrací do Indie, kterou zmítá dvojitá mutace koronaviru. Brzy to bude problém celého světa, varují odborníci.

Článek

Sedmačtyřicetiletý učitel tělesné výchovy Rommel Heredia zažil minulý měsíc peklo na zemi. Zatímco peruánská vláda oznamovala první případy takzvané brazilské mutace, Heredia sháněl v nemocnici místo pro tři členy své rodiny. Koronavirem se nakazili oba jeho rodiče i bratr. „Potom jsem se s nimi rozloučil a slíbil jsem jim, že se pro ně vrátím, abych je odvezl domů.“

Svůj slib nikdy nesplnil. Jeho dvaapadesátiletý bratr Juan Carlos zemřel jen o dva dny později. O osmdesátiletou matku Vilmu přišel hned další den. O čtyři dny později zemřel i otec Jorge. „Pravdou je, že ta bolest je příliš veliká. Nedokážu se s tím vyrovnat,“ svěřil se deníku The Guardian truchlící muž. S novinářem britského listu hovořil v neděli, tedy v den, kdy Peru zaznamenalo dosud nejvyšší počet úmrtí na covid-19.

Latinskoamerická země se nyní právem obává, že ji čeká podobný osud jako sousední Brazílii. A vystrašené hlasy zní i z ostatních států Jižní Ameriky. Od prvního případu onemocnění covid-19 na kontinentu zemřelo téměř milion lidí a situace se rychle zhoršuje. Narůstající počty nakažených hlásí Argentina, Bolívie, Peru, Venezuela či Uruguay.

Brazilská varianta je nejen nakažlivější, ale zvyšuje také riziko reinfekce. „Evropané se Brazílie obávají oprávněně,“ uvedl pro britský deník Marcos Boulos, specialista na infekční choroby z Univerzity v São Paulu. Podle Boulose jsou nekontrolovatelná ohniska, jako je to brazilské, živnou půdou pro vznik dalších a nebezpečnějších variant. Souhlasí s ním i Miguel Nicolelis, další brazilský expert a význačný kritik tamního prezidenta Jaira Bolsonara. „Je to tu jako v pivovaru. Nové varianty se vaří napravo, nalevo i uprostřed,“ okomentoval dění vědec, který vzápětí připomněl, že daleko vážnější je podle něj situace v Indii, kde se potvrdila tzv. dvojí mutace koronaviru – varianta B.1.617.

„Vše se tam může odehrát ještě rychleji. Dláždí se tam cesta k hotové explozi mutací,“ uvedl Nicolelis, podle kterého je naprosto zásadní, aby byla vytvořena globální očkovací strategie a vlády jednotlivých států dbaly na důsledné sekvenování virů. „Nesmíme s nimi zacházet jako s vyvrheli. Je třeba jim pomoci, protože to brzy bude problém celého světa,“ dodal vědec.

Indy ale trápí jiné starosti. V zemi, která nestíhá vlastní občany otestovat, mohou odborníci na důsledné sekvenování viru pravděpodobně zapomenout. V zemi rychle docházejí nemocniční lůžka a zdá se, že nákaza ve velkém trápí i zdravotnický personál.

Venkovské lékaře teď čeká další rána. Ve chvíli, kdy indické metropole vyhlašovaly uzávěry, se po celé zemi daly do pohybu miliony lidí. Očekává se, že Indové ve velkém zamířili do svých rodných vesnic a řada z nich si s sebou nejspíš přivezla nezvaného pasažéra v podobě dvojí mutace koronaviru.

Indickému venkovu přitom chyběla kritická infrastruktura už před pandemií. V Západním Bengálsku, kde politici pořádali hromadná volební shromáždění nehledě na covid, pociťují naplno už teď důsledky toho, co brzy čeká celou Indii.

„Jen minimum nemocnic má volná lůžka, některé odmítají pacienty bez ohledu na to, jak moc nemocní jsou,“ svěřil se deníku The Guardian místní lékař, který ze strachu před indickými úřady odmítl uvést své pravé jméno. „Za poslední dva nebo tři týdny jsem zaznamenal trojnásobný nárůst pacientů s dušností a dalšími příznaky, které se pojí s nemocí covid-19. Skutečný počet nemocných je tak pětkrát až desetkrát vyšší, než jaký uvádějí nemocnice.“

Přestože Indie pravidelně zveřejňuje koronavirové statistiky, panuje obava, že nejsou ani zdaleka přesné. I z velkých měst zaznívající svědectví o tom, že je někdy zhola nemožné dostat se na test nebo do nemocnice. Na venkově je zaznamenávání dat daleko složitější.

Nakažení lidé na vesnici jednoduše nemohou přestat chodit do práce, roušky se tam také příliš nenosí. Je také běžné, že drtivá většina vesničanů stoná doma bez jakékoliv diagnózy a umírá rovněž doma, aniž by se určovala přesná příčina smrti. Do nemocnic se dostane minimum lidí, většinou ti, kteří trpí závažnými příznaky. Přestože dvojitá mutace pustoší celou Indii, lidé v odlehlejších vesnicích o tom mnohdy ani nevědí. Podle odborníků je teď čeká bolestné prozření.

Reklama

Doporučované