Hlavní obsah

Odložte těhotenství, doporučuje brazilská vláda kvůli pandemii covidu-19

Foto: Profimedia.cz

Žena s dítětem při testování zdarma na infekci covid-19 v brazilském Rio de Janeiro.

Reklama

Brazílie eviduje rekordní počet úmrtí novorozených dětí. Podle neziskové organizace Vital Strategies jich je přes 1300. Důvodem je nízká míra testování i chudoba. Vláda radí ženám, aby s těhotenstvím počkaly.

Článek

Brazilské ministerstvo zdravotnictví nabádá brazilské ženy, aby pokud možno odložily těhotenství do té doby, než se zemí prožene nejhorší fáze pandemie covidu-19. Úřad v pátek informoval na tiskové konferenci, že brazilská varianta covidu-19 může být pro těhotné ženy agresivní.

„Pokud je to možné, měly by (ženy) odložit těhotenství na lepší čas, aby mohlo proběhnout v klidu,“ uvedl tajemník brazilského ministerstva zdravotnictví Raphael Camara. Podle něj by s těhotenstvím měly počkat především mladé ženy.

Posunout těhotenství doporučil i mluvčí ministerstva zdravotnictví Raphael Parente. Ženy totiž podle něj aktuálně čelí zvýšenému stresu, navíc může mít v zemi dominantní brazilská mutace u nich agresivnější podobu. „Klinické zkušenosti expertů potvrdily, že tato nová varianta působí agresivněji na těhotné ženy,“ uvedl. Dodal, že probíhá podrobnější výzkum, na základě kterého budou moci vědci říci víc.

Zpočátku se vědci domnívali, že covid-19 může mít vliv především na ženy v posledním trimestru těhotenství nebo při porodu. Nově se ale ukazuje, že vážné případy se vyskytují i u žen v prvním a především druhém trimestru, informoval Parente.

To potvrzuje i Camara. „Dříve byla (závažnost) spojena s koncem těhotenství, ale nyní (lékaři) vidí vážnější vývoj ve druhém a dokonce i v prvním trimestru,“ řekl.

Na covid-19 zemřelo v Brazílii poměrně velké množství novorozených dětí. Mezinárodní nezisková organizace zaměřená na zdraví Vital Strategies předpokládá, že jich zemřelo od začátku pandemie 1302. Číslo je tak vyšší, než ukazují oficiální data brazilské vlády. Fatima Marinhová z Vital Strategies uvedla pro BBC, že číslo určili podle poměřování údajů úmrtí na neidentifikované respirační nemoci s daty z předchozích let. Na ty zemřelo v Brazílii až desetkrát víc dětí než v předchozích letech.

Marinhová dále uvádí, že nejvíce ohrožené jsou chudé děti bez správné výživy, trpící nedostupností kvalitní zdravotní péče a ovlivněné ekonomickými dopady pandemie. Říká také, že děti jsou obecně testovány pozdě, a to až ve chvíli, kdy se u nich infekce již vážně rozvine.

Podle vědců je míra úmrtí u dětí ve věku 0 až 9 let stále „velice nízká“. Pohybuje se kolem 0,58 %.

Reklama

Doporučované