Hlavní obsah

Dvojí štěstí Petry Kvitové. Nemocnice, kde ji operovali, byla na zavření

Podívejte se, jak to vypadá v nemocnici, kde měla operaci Petra Kvitová.

 

Reklama

Pojďte se podívat do míst, kde lékaři zachraňovali ruku dvojnásobné wimbledonské vítězky.

Článek

Nebýt neštěstí Petry Kvitové, kterou v prosinci v jejím prostějovském bytě pořezal lupič, bylo by dnes Vysoké nad Jizerou stále známé jako populární zimní středisko a ne jako místo, kde mají výjimečnou nemocnici.

Od chvíle, kdy ve zdejším Ústavu chirurgie ruky spravili dvojnásobné vítězce z Wimbledonu zranění ohrožující její kariéru, je to jinak.

Zvenku nemocnice vypadá naprosto všedně, žádná moderna, i z náměstí vás sem navede jenom obyčejný ukazatel směru, ale uvnitř rozdíly proti standardnímu zařízení lehce objevíte.

Nemocnici symbolizuje ruka, a tak je tu vidět všude a v mnoha podobách. Na chodbách, v kancelářích lékařů stojí nebo visí její modely, skici nebo fotografie. A ruce má v kanceláři také primářka nemocnice Alena Schmoranzová, která tady pracuje už více než 30 let.

Ruce jsou všudypřítomné. Pracovnu primářky nevyjímaje.

Právě ona spolu s doktorem Radkem Kebrlem tu v prosinci tenistku Kvitovou operovala.

„Já jsem to věděl předem, že ji budu operovat," vzpomínal na to doktor Kebrle. „Když ji zranili, obrátila se na lidi, kterým věří, a mně zavolal pan profesor Kolář, jestli sem může přijet. V tu chvíli jsme ještě nevěděli, o jaké poranění ruky se jedná. Poznali jsme to až po primárním ošetření v Prostějově,” řekl reportérovi Seznamu operatér, jehož profesní životopis tvoří mimo jiné výčet řady zahraničních stáží.

Nemocnice ve Vysokém vznikla před téměř 120 lety jako klasická nemocnice a to, že jsou tu dnes špičkoví a vysoce specializovaní lékaři, zařídila shoda okolností.

„Po druhé světové válce zde byla zřízena léčebna kostní tuberkulózy. V 70. letech ubývalo pacientů a vyvstal ještě další problém - pod nemocnicí postavili úpravnu vody pro Semily a léčebna byla zavřená," líčí ředitelka Marcela Škodová historii ústavu před tím, než se osud zásadně otočil.

V Praze se totiž hledalo místo, kde by mohl dostat prostor nově se rozvíjející obor chirurgie ruky. A nemocniční budovy ve Vysokém byly zrovna prázdné...

Video: Co bude dál s Petrou Kvitovou

Co bude dál s Petrou Kvitovou

Reklama

Související témata:

Doporučované