Hlavní obsah

Takto běhá dosud nejrychlejší dvounohý robot. Jednou budou chodit okolo nás

Podívejte se na robota, který jako první na světě uběhl pět kilometrů.Video: Jan Marek

 

Reklama

Jakkoli se na výstavách často ukazují v uchvacujících prezentacích, většinou jsou humanoidi stále ještě „pojízdní“ nebo dvounohé verze mají jasně naprogramované kroky, aby třeba nešťastně neupadly. Robot z USA ale pokročil vpřed.

Článek

Titul nejrychlejšího dvounohého robota jí zatím nepřísluší, je ale možné, že i ten by mohla Cassie od americké firmy Agility Robotics brzy získat. Stala se totiž prvním takovým robotem na světě, který si zaběhl pět kilometrů ve městě Corvallis v americkém Oregonu.

Trasu pěti kilometrů dokončila Cassie za 53 minut a tři vteřiny, ze kterých ale přitom přes šest a půl minuty strávila resetováním v důsledku dvou pádů: jeden způsobilo přehřátí počítače, zatímco při druhém robot doslova „nevybral“ zatáčku, jelikož se po něm odbočení vyžadovalo v příliš vysoké rychlosti.

Rychlost robota, kterého vyvinuli na tamní vysoké škole Oregon State University, kde firma Agility Robotics také vznikla, po odečtu pauzy zřejmě v průměru byla vyšší než 6,1 kilometru v hodině.

Známý dvounohý robot, akrobatický Atlas firmy Boston Dynamics z roku 2013, přitom zvládá rychlost 5,4 kilometrů v hodině. A robot ASIMO od Hondy z roku 2004 dosahuje šesti kilometrů v hodině. Rekord drží robot MABEL od University of Michigan z roku 2009, který dva roky po svém sestavení nastavil laťku na 6,8 kilometru v hodině.

Cassie je údajně prvním robotem, který si schopnost chodit a běhat na dvou nohách osvojuje pomocí strojového učení, tedy podoblasti umělé inteligence používající algoritmy a techniky pro zpracování a analýzy obrovského množství dat.

Lepší pohyb díky umělé inteligenci

„Studenti z Dynamic Robotics Laboratory na Fakultě inženýrství OSU kombinují odborné znalosti z biomechaniky a existující techniky ovládání robota s novými nástroji ve strojovém učení,“ vysvětluje Jonathan Hurst, který Agility Robotics v roce 2017 spoluzaložil.

„Tento typ holistického (celostního) přístupu umožní ve výkonu dosahovat úrovní, které jsou podobné zvířecím. Je to neuvěřitelné vzrušující,“ dodává profesor.

Oregonský robot, který pětikilometrový běh navíc zvládl na jediné dobití baterie, má kolena ohnutá v úhlu jako pštros, a nezbytné vyvažování a dynamické balancování u změny různých pozic za běhu se naučil díky algoritmu „deep reinforcement learning“, tedy „hlubokému zpětnovazebnému učení“, což je podpole strojového učení kombinující zpětnovazební učení a hluboké učení.

„Hluboké zpětnovazební učení je silnou metodou v umělé inteligenci, která otevírá přístup ke schopnostem jako běhání, skákání a chození do schodů a ze schodů,“ doplňuje Yesh Godse, jeden ze studentů stojící za vývojem robota.

Budoucnost robotů je prý blízko

Náklady na výrobu jedné takové Cassie vychází na 300 tisíc dolarů s tím, že se částka může měnit podle požadavků na využití a objem objednávky. Na výšku má 115 centimetrů a váží 31 kilogramů. Kapacita baterie je 20 Ah, což by mělo stačit na až pět hodin operačního provozu.

Podle vedoucího výzkumu, profesora Hursta, budou chodící roboti jednoho dne dost běžnou záležitostí, asi jako automobil. Limitujícím faktorem je podle něj zatím věda a její pochopení pohybu nohou, ale výzkum v Oregonu prý v tomto odvětví dělá velké kroky vpřed.

Dalším robotem z repertoáru Agility Robotics je Digit, který už je humanoidní, a má tedy i torzo. Společnost se dříve prezentovala videi, kde doručuje zboží až k prahu domu.

V nepříliš vzdálené budoucnosti bude každý komunikovat s roboty na mnoha místech svého každodenního života, při kterém budou roboti pracovat vedle nás a zvyšovat jeho kvalitu.
profesor Jonathan Hurst, spoluzakladatel Agility Robotics

„V nepříliš vzdálené budoucnosti bude každý komunikovat s roboty na mnoha místech svého každodenního života, při kterém budou roboti pracovat vedle nás a zvyšovat jeho kvalitu,“ říká dále Hurst s tím, že kromě doručování zboží by roboti mohli lidem pomáhat přímo v jejich domech.

Cassie se stala součástí i dalšího podobně průlomového projektu, v němž dvounozí roboti čelí další dosud nepokořené velké výzvě, a to sice vycházení a scházení schodů.

Reklama

Související témata:

Doporučované