Hlavní obsah

Džihádista Jack přišel o britské občanství. Pro Islámský stát byl propagandistické eso

Foto:

Fotku Jacka Lettse salutujícího jedním prstem po vzoru Islámského státu radikálové opakovaně využili ve své propagandě.

Reklama

Z Británie odešlo v minulosti k bojovníkům Islámského státu na Blízkém východě asi 900 lidí. 200 jich zřejmě přišlo o život a dalších 360 se vrátilo do vlasti. Británie, Německo a další státy řeší, jak se s návratem členů Islámského státu vypořádat.

Článek

Ministerstvo vnitra Spojeného království odebralo občanství Jackovi Abrahamu Lettsovi. Dnes čtyřiaadvacetiletý muž se nechvalně proslavil před pěti lety, kdy přes Kuvajt odcestoval do Sýrie.

Novinář Richard Kerbaj z The Sunday Times Jacka na základě jeho příspěvků na sociálních sítích obvinil z toho, že jako první britský konvertita vstoupil do řad Islámského státu. Britská média tehdy osmnáctiletému mladíkovi začala přezdívat Džihádista Jack.

Boj Theresy Mayové

Lettse v Sýrii v květnu 2017 chytily kurdské milice YPG při pokusu o útěk do Turecka a drží ho ve vězení na severu Sýrie. Britská média uvádějí, že odebrání britského občanství Džihádistu Jackovi bylo jedním z posledních kroků kabinetu bývalé premiérky Theresy Mayové, která ve funkci skončila před několika týdny.

„Tato pravomoc je jedním ze způsobů, jak se můžeme bránit teroristické hrozbě… A jak chránit naši zemi,” cituje list Mail on Sunday mluvčího ministerstva vnitra.

Letts v 16 letech konvertoval k islámu a dostal se do styku se zradikalizovanými muslimy. V online rozhovorech pro britská média o sobě tvrdil, že není členem Islámského státu, ale že věří v islámské právo šaría. V Iráku se také oženil.

V rozhovoru pro BBC loni v říjnu připustil, že byl svého času připraven podniknout sebevražedný útok. „Ne pomocí vesty (s výbušninami). Chtěl jsem to udělat s autem. Řekl jsem, že pokud bude příležitost, udělám to,” uvedl. Přiznal také, že si uvědomuje, že je nepřítelem Británie a že udělal velkou chybu.

V jiném rozhovoru řekl, že se cítí být Britem a že by se do Británie chtěl vrátit. „Neříkám, že jsem nevinný, nejsem nevinný. Zasloužím si, co přijde. Ale chci, aby to bylo přiměřené, ne zmatený a nahodilý trest v Sýrii,” vysvětlil letos v interview pro televizi ITV.

Trest za dvě stě liber

Rodiče Džihádisty Jacka byli souzeni za financování terorismu kvůli tomu, že se synovi několikrát snažili poslat peníze, a to i přes zákaz britských úřadů. Chtěli mu tak pomoci dostat se zpět domů. Letos v červnu jim soud udělil 15měsíční trest vězení s roční podmínkou za odeslání 223 liber, za které si jejich syn podle svých slov koupil brýle a falafel.

Letos v únoru přišla o britské občanství Shamima Begumová, která v roce 2015 se dvěma dalšími dívkami utekla z domova v Londýně, aby se přes Turecko vydala k Islámskému státu. Rozhodnutí britských úřadů vyšlo najevo v době, kdy tato 19letá žena v uprchlickém táboře očekávala narození svého třetího potomka. Chlapeček stejně jako dvě dříve narozené děti zemřel. Britské úřady tehdy tvrdily, že je možné Begumové odebrat občanství vzhledem k tomu, že je zároveň občankou Bangladéše. To však bangladéšská vláda popřela.

Jack Letts pochází z Oxfordu. Od narození měl dvě občanství, jeho rodiče se přistěhovali z Kanady. Jackův otec se zprvu živil stavbou doškových střech a postupně si vybudoval kariéru ve výzkumu nových metod pěstování obilí. Rodiče svého syna popisují jako inteligentního chlapce, který od dětství trpěl obsedantně kompulzivní poruchou a Tourettovým syndromem.

Fotku Jacka Lettse salutujícího jedním prstem po vzoru Islámského státu dokázal režim využít k celosvětové propagandě.

„Je to jedna z věcí, kterých lituji. To, že jsem se připojil (k Islámskému státu) já, mělo mnohem větší význam, než kdyby se k nim přidal nějaký Syřan,“ uvedl v jednom z rozhovorů citovaných deníkem The Daily Telegraph.

Britové si po dokončení střední školy rádi dopřávají rok cestování po světě před tím, než odejdou do zaměstnání nebo na vysokou školu. Podle deníku Guardian se po zveřejnění příběhu Džihádisty Jacka mnoho rodičů začalo zajímat o to, jak vlastně jejich děti tento rok v zahraničí hodlají strávit.

Reklama

Doporučované