Hlavní obsah

Džungle už není, ohlásily úřady. V Calais ale zůstávají tisíce uprchlíků

 

Reklama

Do uprchlických center po celé Francii bylo přestěhováno asi 4 400 běženců, nemusí to však být ani polovina všech z Džungle.

Článek

Francouzské úřady hlásí, že jejich mise v uprchlickém táboře v přístavním městě Calais skončila. A to dokonce dříve, než bylo plánováno. Evakuace tábora zvaného Džungle měla původně trvat až do příštího týdne.

Od pondělka autobusy po celé Francii rozvezly přes 4 400 uprchlíků, nové ubytování našli ve stovkách menších uprchlických center. Oficiální místa počítala s převozem zhruba šesti a půl tisíců lidí - jenže podle neoficiálních, nicméně bez větších pochybností relevantních údajů se v rozlehlém uprchlickém táboře nacházelo až deset tisíc lidí. Evakuována tak nebyla ani polovina z nich. Kam se tedy poděl zbytek?

Běženci jsou odváženi autobusy do uprchlických center.

Nechtějí pryč

Přímo v oblasti Calais se podle ČTK vyskytují skoro tři tisíce běženců. Polovinu z toho tvoří nezletilí uprchlíci bez doprovodu. Téměř 1400 migrantů si pak podle místní katolické nadace přišlo pro večeři, kterou nadace rozdává zdarma. Velká část uprchlíků z likvidovaného tábora utekla do okolí. Převážná část obyvatel Džungle se chtěla dostat do Velké Británie, je tak pravděpodobné, že i po zavření uprchlického tábora se v oblasti budou vyskytovat stovky těch, kteří se budou pokoušet dostat se na kamiony nebo trajekty směřující přes kanál. Další uprchlíci zamířili zřejmě do Belgie nebo do Německa.

Likvidace uprchlického tábora v Calais bagry a čištění celé rozlehlé oblasti od odpadků bude trvat ještě dlouho. Práci dělníků komplikují třeba požáry, které založili odcházející migranti (psali jsme zde). Na hasiče pak házeli kameny a při hašení je musela chránit policie.

Reklama

Doporučované