Hlavní obsah

Ekologové chtějí zastavit stavbu rozhledny na Králickém Sněžníku

Foto: Dokumentace EIA

Ilustrační snímek.

Reklama

Pět ekologických organizací vyzývá dopisem ministra životního prostředí Richarda Brabce a ministryni pro místní rozvoj Kláru Dostálovou, aby zastavili financování výstavby rozhledny na polské straně vrcholu Králického Sněžníku.

Článek

Podle ekologů se při stavbě porušují podmínky stavebního povolení a smlouvy o udělení dotace, což má z následek vážné poškozování výjimečné přírody na vrcholu hory. Ekologové opakovaně našli na vrcholu stopy těžší techniky, materiál by přitom měl být přepravován s využitím helikoptéry. „Pokaždé najdeme erozní rýhy, vyjeté koleje, pásy, bagry, stále tam někdo jezdí čtyřkolkou. Vrtulník zřejmě ani nepoužívají Je to opravdu hrubé porušení vydaného povolení i smlouvy o udělení dotace,“ uvedl předseda Společnosti přátel Jeseníků Ondřej Bačík.

Ekologické organizace Společnost přátel Jeseníků, Česká společnost ornitologická, Malínské aleje, Hnutí DUHA Jeseníky a Český svaz ochránců přírody Šumperk upozornily na ničení přírody již vloni v září. Vrchol Králického Sněžníku s ekosystémem alpínského bezlesí je národní přírodní rezervace s nejvyšší mírou ochrany maloplošného území.

Podle fotodokumentace ekologů jezdí těžká technika po zelené turistické stezce z Chaty Pod Sněžníkem podél hranice na polské straně hory. V rozporu s povolením i v rozporu s projektem byla vybudována provizorní komunikace na vrchol hory k opakovanému využití těžké techniky a zřejmě i k přepravě části materiálu. Stroje také ničí arkto-alpínskou tundru i v širším okolí mimo stavební prostor vymezený oplocením.

Na výstavbu rozhledny poskytlo část peněz i ministerstvo pro místní rozvoj. Na celkové náklady ve výši zhruba 77 milionů korun přispělo z národních i evropských zdrojů. Investorem je polská obec Stronie Śląskie.

Ekologické organizace a senátor Petr Orel (za Zelené) loni v říjnu poslali Evropské komisi do Bruselu podnět k prošetření stavby rozhledny. „V prosinci nám napsali, že případy s menším rozpočtem musíme řešit na národní úrovni, tedy s ministerstvy. Obě napsala oficiální dopisy na polskou stranu, jak investorovi tak orgánu ochrany přírody. V únoru přišla z Polska odpověď, že provedli kontrolu a že všechno na místě je v pořádku a postupuje se v souladu s projektem,“ řekl Bačík.

V oblasti Králického Sněžníku se v posledních letech výrazně zvýšil turistický ruch. V Dolní Moravě vybudovala společnost Sněžník velký skiareál, jehož součástí je i Stezka v oblacích s roční návštěvností několika set tisíc lidí. „Paradoxně jedno z posledních nepoškozených míst v našich horách se nyní ničí výstavbou rozhledny, aby je pak zaplavily davy turistů. Rozhledna je přitom zcela zbytečná, protože vrchol hory je přirozeně bezlesý a poskytuje krásné výhledy. V blízkém okolí stojí už několik rozhleden a na vrcholu Větrov se dokonce staví přesná replika bývalé rozhledny na Králickém Sněžníku,“ uvedly ekologické organizace.

Původní vyhlídková věž na Králickém Sněžníku byla zbourána v roce 1973. Nyní se staví nová, vysoká asi 34 metrů. Konstrukce má být tvořena ve spodní části betonem s kamenným obložením, vršek věže bude z velké části prosklený.

Reklama

Doporučované