Hlavní obsah

Nejlépe se podniká v Brně. Přibývá obyvatel, ale chybí byty

Foto: Pixabay, Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Nejlepším místem pro podnikání je v České republice Brno. Druhé místo ve srovnání 205 obcí s rozšířenou působností a 22 městských částí Prahy obsadila Plzeň, třetím nejlepším městem pro podnikání je Ostrava.

Článek

Moravská metropole se umístila na samotném vrcholu žebříčku všech českých měst a obcí, který na základě srovnávacího výzkumu s názvem Město pro byznys již sedmnáctý rok sestavuje agentura Datank. Výzkum hodnotí podnikatelský potenciál všech měst a obcí s rozšířenou působností v České republice.

Pořadí je vyhlašováno na základě vyhodnocení 29 kritérií rozdělených do dvou hlavních kapitol - podnikatelské prostředí a přístup veřejné správy. Zpracovává se téměř 15 tisíc dat z nezávislých zdrojů, jako jsou Český statistický úřad, Ministerstvo financí ČR, Ministerstvo práce a sociálních věcí ČR, CRIF – Czech Credit Bureau nebo Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy. Žebříček se sestavuje nejprve v jednotlivých krajích a následně za celou republiku.

Kde se v Česku nejlépe podniká

Žebříček Město pro byznys 2024
1. Brno
2. Plzeň
3. Ostrava
4. Pardubice
5. Mladá Boleslav
6. Hradec Králové
7. Havířov
8. Olomouc
9. Pohořelice
10. Hodonín
11. Lysá nad Labem
12. Most
13. Karviná
14. Česká Třebová
15. Bohumín

Více informací o výzkumu lze najít na www.mestoprobyznys.cz.

Seznam Zprávy jsou mediálním partnerem výzkumu.

Brno má ve srovnání s celou republikou vysoký počet ekonomických subjektů v přepočtu na 1000 obyvatel, navíc jejich počet stále roste. A stejně v moravské metropoli stále roste i počet obyvatel, což je dobrým příslibem rozvoje pracovního trhu.

„Město Brno se podpoře podnikání věnuje systematicky, zvláště pak inovativním odvětvím. Pravidelně se potkáváme s představiteli různých byznysových asociací z nejrůznějších odvětví. Víme, co byznys trápí, a snažíme se napomáhat, aby se mu v Brně dařilo lépe,“ řekl Martin Příborský, brněnský zastupitel pro strategický rozvoj a metropolitní spolupráci.

Pokud jde o přístup veřejné správy, dosahuje Brno i na tomto poli dobrých výsledků. V takzvaném mystery testování, kdy se prostřednictvím fiktivních podnikatelských dotazů směřovaných na živnostenské odbory ověřuje kvalitu a včasnost odpovědí, je Brno vůbec nejlepší v Jihomoravském kraji. A vysoko stojí ve stejném kritériu i na celostátní úrovni.

Kdo podniká, musí bydlet

Ačkoliv je Brno dobře hodnoceno i v celé řadě dalších hledisek, jako je například dopravní dostupnost, nezastírá Příborský, že existují také oblasti, ve kterých se Brnu už tak skvěle nedaří.

Podle zastupitele se jedná především o bydlení, výstavba tohoto druhu se nakonec významně zpomalila v celé republice. „Na stole už ale máme finální návrh územního plánu. A jeho schválení dalšímu rozvoji podnikání také pomůže,“ prozradil zastupitel.

Město pro byznys je nejrozsáhlejším výzkumem municipalit (subjektů veřejné správy) v ČR. Srovnává mezi sebou 205 obcí a 22 městských částí Hlavního města Prahy, k čemuž využívá 29 hodnotících kritérií. Při hodnocení podnikatelského prostředí mimo jiné zjišťuje podíl podnikajících fyzických osob v ekonomicky aktivním obyvatelstvu, počet právnických osob na 1 000 obyvatel, podíl firem s více než 250 zaměstnanci na 100 ekonomických subjektů, počet ekonomických subjektů na obyvatele (také ale meziroční změnu počtu ekonomických subjektů), dále poměr obyvatel ve věku do 15 let ku obyvatelům nad 65 let, počet uchazečů o zaměstnání na obyvatele a třeba i průměrnou měsíční mzdu - čím nižší jsou platy, tím lépe je město hodnoceno.

Fungování státní zprávy v daném městě popisují například výdaje na veřejnou dopravu, vzdělávání, bydlení, sociální péči, ale také na sport a kulturu, dalšími zkoumanými kritérii jsou třeba výše uznatelných nákladů dotací z EU přepočtená na počet obyvatel, podíl dotací na příjmech města nebo likvidita.

Doporučované