Hlavní obsah

Bitcoin vstoupil na území medvědího trhu. Za měsíc ztratil 30 procent

Ilustrační foto.

Reklama

Majitelé bitcoinu opět pociťují kolísavost trhu s kryptoměnami. Zatímco před měsícem lámala nejznámější kryptoměna rekordy, za posledních 24 hodin její cena klesla o více než 15 procent.

Článek

Nejznámější kryptoměna bitcoin dnes výrazně oslabuje. Od pátku poklesla o více než 18 procent a její cena se v sobotu dopoledne dostala pod 47 tisíc dolarů. Vyplývá to z dat specializovaného webu CoinDesk.

Bitcoin ještě před měsícem lámal rekordy. Začátkem listopadu stála jedna virtuální mince přes 68 tisíc dolarů, čímž zdolala dubnové 65tisícové maximum.

S bitcoinem klesá i ethereum

Vedle bitcoinu oslabují i další kryptoměny. Druhé nejznámější ethereum se za posledních 24 hodin také propadlo o více než 15 procent ke 3 850 dolarům.

Obě kryptoměny zažily turbulentní obchody od chvíle, kdy se na scéně objevila nová varianta koronaviru zvaná omikron. Koncem listopadu bitcoin dosáhl sedmitýdenního minima blízko 54 tisíc dolarů a z pohledu investorů tím oficiálně vstoupil na území medvědího trhu.

Oproti listopadovému historickému maximu totiž bitcoin zlevnil zhruba o 30 procent. A o medvědech se na burzách začíná hovořit ve chvíli, kdy dojde k poklesu ceny o 20 nebo více procent z nedávných maxim.

Přes tisíc a půl bitcoinů se v čase poklesu prodalo za méně než jednu minutu.
Laurent Kssis, šéf společnosti CEC Capital

Dnešní vývoj cen bitcoinu navíc opět potvrdil, že se s kryptoměnami obchoduje nepřetržitě. Dnešní propad začal kolem páté hodiny ráno a v následujících minutách nabral výprodej na intenzitě.

„Zatím jsem zaznamenal, že se prodalo více než 4000 bitcoinů, což trh stlačilo prudce dolů,“ uvedl expert na kryptoměny a šéf společnosti CEC Capital Laurent Kssis. „Přes 1500 bitcoinů se v čase poklesu prodalo za méně než jednu minutu,“ dodal.

Celková tržní hodnota kryptoměn se v současné době pohybuje kolem dvou bilionů dolarů (asi 45 bilionů Kč), uvádí server CoinGecko. Vrátila se tak na úroveň ze začátku dubna, kdy tuto hranici překonala poprvé.

Salvador vnímá propad jako příležitost

Například středoamerický stát Salvador, jehož prezident Nayib Bukele je velkým příznivcem kryptoměn, v nákupech ale pokračuje. Bukele totiž propad vnímá jako příležitost. „Salvador právě využil propadu cen k nákupu,“ tweetnul prezident, který se na svém twitterovém účtu označuje jako „CEO of El Salvador“, tedy generální ředitel Salvadoru.

Salvador se na začátku září stal první zemí na světě, kde se bitcoin stal oficiální měnou. Tento krok vedl k rozsáhlým protestům kvůli obavám, že závislost na virtuální měně v chudé latinskoamerické zemi vyvolá nestabilitu a inflaci. Vedle bitcoinu se v Salvadoru platí americkým dolarem.

Mnoho mezinárodních institucí před používáním kryptoměn varuje. Mezinárodní měnový fond (MMF) se například v listopadu vymezil právě i proti rozhodnutí Salvadoru přijmout bitcoin jako oficiální měnu.

Reklama

Doporučované