Hlavní obsah

Akcie Boeingu v Evropě ztrácejí osm procent

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

Na problémy amerického výrobce letounů Boeing, jehož stroji při vzletu odpadla část trupu, zareagovali obchodníci v Evropě rychlým výprodejem akcií.

Článek

Akcie amerického výrobce letadel Boeing zahájily pondělní obchodování na burze ve Frankfurtu nad Mohanem téměř osmiprocentním propadem. Reagují tak na nehodu z konce minulého týdne, při které jednomu z letadel Boeing 737 MAX 9 za letu odpadla část trupu. Akcie firmy se primárně obchodují na burze v New Yorku, která otevírá v 9:30 místního času, tedy v 15:30 našeho času, a kde bývají i výrazně vyšší objemy obchodů.

Některé aerolinky, které mají letadla 737 MAX 9 ve flotile, se je rozhodly zatím odstavit z provozu. Americký Úřad pro civilní letectví nařídil, aby některá z těchto letadel podstoupila důkladnou inspekci.

Část trupu letadla společnosti Alaska Airlines na levé straně se krátce po startu v Portlandu v americkém státě Oregon minulý týden v pátek odtrhla, když stroj stále ještě stoupal do předepsané letové hladiny. Piloti tak byli nuceni vrátit se zpět na letiště, nikomu ze 171 cestujících a šesti členů posádky se nic nestalo, uvedla agentura Reuters.

V pondělí krátce po 10:00 našeho času se akcie Boeingu ve Frankfurtu prodávaly zhruba za 209,55 eura, a ztrácely tak přibližně sedm procent. Hned po zahájení obchodování klesly až na 206,95 eura. V 11:30 se pohybovaly na úrovni 208,40 eura.

Boeingu konkuruje zejména evropský výrobce letadel Airbus, který zvýšil podíl na trhu po dvou nehodách letadel Boeing 737 MAX z let 2018 a 2019. Tehdy při nich zahynulo dohromady skoro 350 lidí. Letadla Boeing 737 MAX byla potom z rozhodnutí úřadů v celém světě na více než rok a půl odstavena z provozu.

Reklama

Související témata:

Doporučované