Hlavní obsah

Kvůli dcerám založila školu. Teď pro ni majitelka Dermacolu koupila i budovu

Foto: Seznam Zprávy

Památkově chráněný Měšťanský dům U Borovanských mění majitele. Majitelka Dermacolu ho promění na školu.

Reklama

Podnikatelka Věra Komárová vrátila lesk kosmetické značce Dermacol a teď vstupuje do školství. Její mezinárodní škola Leonardo Da Vinci Academy získala českou i zahraniční akreditaci a kupuje i školní budovu přímo v centru Prahy.

Článek

Pandemie, zavřené školy a doma tři nešťastné dcery, kterým chyběli vrstevníci. To jsou tři důvody, proč Věra Komárová začala bojovat proti covidovému zavírání škol. Když neuspěla, tak se rozhodla založit školu vlastní. Spolu s dcerami pro ni vybrala jméno Leonardo da Vinci Academy.

V září loňského roku do ní v pilotním programu nastoupilo 18 dětí. Od té doby šla podnikatelka tvrdě za svým cílem a po osmi měsících hlásí – škola získala zápis do registru ministerstva školství jako základní škola a gymnázium a kromě české má také zahraniční akreditace.

Letos se z pronajatých prostor může nastěhovat do vlastních. Přímo v centru Prahy, v Dlouhé ulici, pořídila budovu chráněnou organizací UNESCO. Třípatrový Dům u Borovanských stojí už od raného středověku a v posledních letech ho dlouhodobě využívala Investiční kapitálová společnost Komerční banky.

„Budova je 1 700 metrů čtverečních velká a vejdou se do ní desítky tříd, kabinetů i odpočinkových a společných prostor,“ říká Komárová s tím, že první akreditovaný školní rok odstartuje v nové školní budově už 1. září 2022. Nemovitost vyšla na 200 milionů korun.

Dva ředitelé pro jednu školu

V tuto chvíli probíhají zápisy do všech ročníků 1. a 2. stupně základní školy, ale i do 1. ročníku mezinárodního gymnázia s českým programem.

„Možnost propojení mezinárodního učebního plánu s českým jazykem je v Praze omezená a jen minimum škol nabízí dvojí výstupní zkoušky – jak českou maturitu, tak mezinárodně uznávané A-level a IB,“ dodává Komárová. I proto má škola dva ředitele, Zbyňka Loebla pro českou sekci a Justina Kilcullen-Nicholse pro mezinárodní program.

„Škola připraví žáky na možné životní změny, na to, aby se uměli orientovat v přijímání informací, aby ke studiu přistupovali badatelským způsobem, aby se vzdělávali všestranně, jak vědecky, tak i holisticky,“ popisuje Komárová s tím, že hlavními pilíři akademie jsou motivace a pozitivním individuální přístup.

Foto: Seznam Zprávy

Školu podnikatelka založila kvůli svým dětem.

Už pilotní první školní rok přitom ukázal, že o tento druh vzdělání je zájem. Osmnáctka žáků, kteří na začátku školního roku nastoupili, se rozrostla už na 36.

Stipendium pro samoživitelky

Žáci jsou přijímáni na základě pohovoru, při zápisu pak musí vypracovat kompetenční test, který prozradí jejich studijní předpoklady. Dětí je ve třídě maximálně 16.

Školné činí 20 až 25 tisíc korun měsíčně, záleží na věku dítěte. Pro talentované děti a děti samoživitelek však škola nabízí prospěchové stipendium.

Sama Věra Komárová má ke školství blízko, protože vystudovala pedagogiku a překladatelství. Se začátky školy jí pak pomohli poradci ze škol Open Gate, Porg a British School a členky Česko- moravské asociace podnikatelek a manažerek.

Základní školou a gymnáziem její plány nekončí. Svou instituci plánuje rozšířit také o předškolní vzdělávání.

Hlavní byznys Věry Komárové však nadále zůstává ve společnosti Dermacol. Této tradiční české značce se podařilo prorazit v sedmdesáti zemích, spolupracuje se světovými influencery a nedávno uspěla i na výstavě Dubai Expo 2020.

V době pandemie a zavřených obchodů firmě klesl zisk, třeba prodeje make-upu klesly o polovinu a prodeje rtěnek dokonce o 70 procent. Firmu však držela výroba sprchových gelů a mýdel. Teď se tržby vracejí na původní úroveň a firma je opět zisková. Za loňský rok už Dermacol a výrobní firma Cosmonde vykázaly EBITDU zhruba 40 milionů korun.

Reklama

Doporučované