Hlavní obsah

Nejdražší mince světa dál zdražují. První stříbrný dolar o 40 milionů

Podívejte se na vůbec první stříbrný dolar, který zdražil o 40 milionů korun. Je druhou nejdražší mincí.Video: Jan Marek

 

Reklama

Vzácný stříbrný dolar z roku 1794, přezdívaný Flowing Hair, zvýšil za 9 let svou cenu o pětinu a nedávno se prodal za 12 milionů dolarů. Rekordmanem ale není, zlatý Double Eagle z roku 1933 za 20 let zdražil skoro na trojnásobek.

Článek

Byl první mincí, která prolomila cenu 10 milionů dolarů. V roce 2013 ji za rekordní sumu koupil sběratel Bruce Morelan z Las Vegas, který ji hned začal vystavovat v USA i Evropě – včetně Prahy, aby jí ještě přidal na hodnotě. A to se mu i povedlo. Zdražila v přepočtu o 42,8 milionu korun.

Vzácný stříbrný dolar totiž Morelan minulý týden prodal za 12 milionů dolarů aukčnímu domu GreatCollections, který se na dražení mincí specializuje, a je tak pravděpodobné, že jeho cena ještě poroste. Odborníci ho totiž považují za vůbec první kus, který Americká mincovna v roce 1794 vyrazila. 15. října tehdy za jediný den vyrobila v první sérii 1 758 těchto mincí, ze kterých se dodnes dochovalo údajně už jen 140 exemplářů.

Mince se stopou Jeffersona i Washingtona

„Je to opravdu jedinečná mince. Není ale dokonalá. Okolo hrany je docela otlačená a má škrábance kvůli nedokonalé ražbě. Tyto malé nedokonalosti odráží jak vývoj řemesla, tak i skutečnost, že tyto mince byly první stříbrné dolary ražené v Americké mincovně,“ vyjádřil se k minci už dřív třeba Svein Gullbekk, profesor numizmatiky z University of Oslo.

Americkou mincovnu v době ražby prvních stříbrných dolarů řídil jako tehdejší ministr zahraničí Thomas Jefferson a podle GreatCollections je tak pravděpodobné, že kvůli jejímu významu viděl minci i tehdejší první americký prezident George Washington a ministr financí Alexander Hamilton, což z ní dělá „národní numizmatický poklad“. Na obecné hodnotící škále mincovního stavu získala také 66 ze 70 bodů, což se rovněž podepisuje na její ceně. Jiný exemplář o kvalitě 35 bodů se v roce 2019 kupříkladu prodal „jen“ za 288 tisíc dolarů.

Jak mince vypadá a která jí sebrala titul nejdražší na světě?

Na lícní straně má profil Svobody s vlajícími vlasy obklopený hvězdami za každý stát Unie, zatímco rub zdobí orlice ve věnci. Tento design mincovna razila pouze v letech 1794 až 1795.

+8

Motiv Svobody se ale opakuje například i na zlaté minci s hodnotou 20 dolarů z roku 1933, která je údajně vůbec jediná svého druhu. Ve stejný rok totiž prezident Roosevelt rozhodl kvůli krahu na dát zlatý standard zrušit, všechny kusy z oběhu stáhnout a roztavit – ovšem až právě na poslední vyrobený, který se do oběhu ani nedostal. (pozn. red. existovat má prý ale i dalších 12 kusů, které zkáze unikly a jsou v majetku Americké mincovny)

Kvůli designu své rubové strany dostal zlaťák název Double Eagle neboli dvojitý orel, a ten také loni v červnu uzmul takzvanému Flowing Hair stříbrnému dolaru jeho titul nejdražší mince světa. Anonymní kupec za minci dal v aukci Sotheby's 18,9 milionu dolarů, tedy více než dvojnásobek ceny, za kterou se prodala v roce 2002.

Tehdy ji za 7,59 milionu dolarů odkoupil z vlastnictví státu slavný návrhář bot a sběratel Stuart Weitzman, který byl až právě do této dražby první a jediný oficiální vlastník zlaté mince. Po dlouhou dobu ji totiž nelegálně držel předposlední egyptský a súdánský král Farúk I., po jehož smrti se ztratila na černém trhu. Americká tajná služba ji získala až v roce 1996 díky zinscenované schůzce s překupníkem v New Yorku.

Reklama

Doporučované