Hlavní obsah

Americké mince ozdobí významné ženy. Poprvé na nich bude Afroameričanka

Podívejte se, jak poctít významné ženy. V USA razí jejich tváře na mince.Video: Jan Marek, AP

 

Reklama

Po kapsách Američanů začaly kolovat revoluční čtvrťáky. Zatímco z líce mince na ně klasicky hledí George Washington, rub zdobí bojovnice za práva žen a spisovatelka Maya Angelou. Přijde i první astronautka a další průkopnice.

Článek

720 mincí za minutu: Takovým tempem pracuje každý z razičů americké mincovny ve Filadelfii a Denveru. Kadence její celkové výroby se tak dostává skoro až na 90 tisíc mincí za minutu, pokud funguje všech 120 lisů obou továren. A protože ty se údajně nezastavily ani za pandemie, loni se miliardová ražba dostala na rekordní čísla. Což ale není vše, čím se teď Američané mohou chlubit.

„Většina lidí neví, že naši zaměstnanci pracovali i přes pandemii a vyrobili rekordní množství mincí. Loni jsme vyrazili 14,5 miliardy kusů. A těch s Mayou Angelou, tedy nejnovější a první mince z Edice čtvrťáků amerických žen, jsme teď poslali 47 milionů kusů do Centrální banky,“ uvedla Ventris Gibsonová, zastupující ředitelka Mincovny USA.

Pracovala s Kingem, ocenil ji Obama

Do oběhu mincí ve Spojených státech se tento týden dostaly miliony čtvrťáků, které na rubové straně vzdávají hold americké spisovatelce a také spolupracovnici Martina Luthera Kinga a bojovnici za práva žen a menšin Maye Angelou. Za celoživotní práci ji Prezidentskou medailí svobody ocenil v roce 2010 Barack Obama, a při její smrti se psalo o ztrátě „národního pokladu“.

Angelou se tak stala první Afroameričankou v historii, která se na čtvrťáku objevila. Podle mincovny byla pro otevření nové, unikátní edice zasvěcené významným americkým ženám perfektní kandidátkou. Takových průkopnic chce na rub všudypřítomných čtvrťáků uvést hned dvacet. Letos pošle do oběhu ještě další čtyři.

Které další ženy se na mincích objeví?

„Pak si představte doktorku Sally Ride, která byla přední fyzičkou, ale i první Američankou v kosmu. Dále také Wilmu Mankiller, první ženu v čele největšího kmene Cherokee Nation jako hlavní náčelnici. A to mezi domorodými Američany něco znamená. Pak si představte Ninu Otero-Warre, vedoucí inspektorku pro školy v Santa Fe hispánského původu, která upevnila pozici žen ve vzdělávacím systému. A pak i Annu May Wong s tím, co přinesla do Hollywoodu - změnila status quo pro čínsko-americké herce,“ odhalila dodatečná jména Gibsonová.

„Těchto prvních pět žen, jež letos na mince uvedeme, jsou inspirující příklady široké a hluboké škály úspěchů, které touto historickou edicí mincí oslavujeme,“ dodala Gibsonová. Dalších pět mincí a jmen představí Mincovna USA zkraje příštího roku a totéž zopakuje i v roce 2024 a 2025.

Maya Angelou

Tento týden do oběhu zaslaný čtvrťák vyobrazuje Angelou s rozpřaženou náručí, zatímco za ní je letící pták s vycházejícím sluncem. Scéna je prý inspirována její poezií a symbolizuje způsob života, který vedla. Autorka se stala zároveň první Afroameričankou, která napsala báseň pro prezidentskou inauguraci a tu na ceremoniálu v roce 1993 při prvním uvedení Billa Clintona do úřadu i přečetla.

„Lidé ji viděli na pódiu, viděli ji ve filmech. Viděli ji jako společenskou aktivistku, která mluvila o problémech. Viděli ji jako mentorku, která upoutala pozornost zahraničí tím, kým byla a co psala,“ dodala Gibsonová o básnířce, ale i scenáristce nebo filmové producentce pro agenturu AP.

Za svůj život Angelou získala řadu čestných doktorátů a napsala více než tři desítky bestsellerů. Asi nejznámější knihou od ní je sbírka Vím, proč pták v kleci zpívá, v níž popisuje nelehké dospívání černošské dívky na jihu USA ve 30. letech 20. století. Autorka zemřela v roce 2014 v 86 letech.

Snaha o výměnu prezidenta otrokáře

Někdejší prezident Obama v minulosti přišel s iniciativou o výměnu podobizny prezidenta Andrewa Jacksona na dvacetidolarové bankovce za černošskou bojovnici za zrušení otroctví Harriet Tubmanovou. Jackson ve svém funkčním období mezi lety 1829 a 1837 vlastnil otroky, které měl i v Bílém domě, a k tomu byl do velké míry odpovědný za nucený odsun desítek tisíc původních obyvatel z oblasti dnešní Floridy, při kterém mnoho z nich zahynulo.

Plán nahrazení portrétu Jacksona na bankovce pozastavil minulý americký prezident Donald Trump. Současná hlava Spojených států Joe Biden ale krátce po nástupu do úřadu oznámil, že se bude snažit Tubmanovou prosadit jako náhradu co nejdřív.

Reklama

Doporučované