Hlavní obsah

Podívejte se. Dánové navrhli největší dřevěný sklad světa

Největší logistické centrum ze dřeva na světě. Navrhli ho Dánové.Video: Jan Marek

 

Reklama

Fotovoltaika, záchyt dešťové vody a dost prostoru, aby zaměstnanci byli zároveň jak v práci, tak vlastně i přírodě. A ještě zbylo na to, aby se na střechu nastěhovali ptáci. To je nová rekordní budova od Dánů pro Nizozemce.

Článek

Dánské architektonické studio Henning Larsen odhalilo plány na logistické centrum, které bude největší svého druhu na světě - mělo by být postavené ze dřeva.

Bude ležet na Flevopolderu, což je největší ostrov Nizozemska a největší umělý ostrov na světě.

Středisko má plánovanou rozlohu 155 tisíc metrů čtverečních a vyplní ho nejen sklad nebo překladiště s paletami, ale i kanceláře nebo restaurace a střešní zahrada, jak si lze prohlédnout v úvodním videu tohoto článku.

Dánské plány Nizozemcům slibují, že v budovách najde zaměstnání odhadem 500 zaměstnanců.

Na světě už do tří let

Takzvané Logistic Center West by mělo stát v roce 2026, a bude tvořené z lepeného lamelového dřeva (glulam), panelů z křížem vrstveného dřeva (CLT) a také z mnoha biogenních, čili životatvorných materiálů, píše třeba architektonický časopis Dezeen.

Vnitřek třípatrové dřevěné struktury budou tvořit obří sloupy a přiznané trámy, mezi kterými se umístí světlé podlahy a nábytek. Fasáda budovy je navržená jako žebroví sloupů a oken.

Rekordní logistické centrum na ostrově Flevopolder by mělo obklopovat asi 23 tisíc metrů čtverečních bažin a 30 tisíc metrů čtverečních lesa, přičemž biodiverzitu jeho okolí doplní i střecha nové budovy.

Tam se bude nacházet dalších více než 30 tisíc metrů čtverečních travnatého porostu, na kterém ale budou i květináče, ovocné stromy a křoví. Dost místa zbyde i na fotovoltaiku.

Biodiverzní a zelené

Zaměstnanci si na travnatý porost na střeše budou také moci vyjít, zrovna tak by ale měl posloužit jako nový domov pro řadu místních živočišných druhů.

Vzhledem k rozsahu zeleně v prostorách střediska LCW, která bude zabírat 40 procent stavby, budou mít pracovníci kvůli snížení lidského dopadu na prostředí a podpoře života v areálu přístup jen do vybraných míst.

Podle studia Henning Larsen má biodiverzita projektu z ovzduší absorbovat CO2, čili oxid uhličitý, filtrovat další znečištění a také pohlcovat teplo. Ze střechy bude sbírat i dešťovou vodu a ukládat ji pro využití v budově. Energii pak zčásti obstará už zmíněná fotovoltaika.

Reklama

Doporučované