Hlavní obsah

Estonci si poradili s drahými pozemky. Inspirovala je Baba Jaga

Podívejte se na dům na muří noze od Estonců, který šetří místo a patří do lesa.Video: Jan Marek

 

Reklama

Nepotřebuje moc plochy, je levnější než běžné stavby, prakticky nic v něm nechybí, stojí v přírodě, nabízí skvělý výhled a k tomu i soukromí. Estonský lesní dům na jedné noze však není k prodeji.

Článek

Architekti z Estonska navrhli dům, kterému na to, aby jej někdo mohl někde postavit, stačí naprosté minimum půdy, konkrétně pouhých 19 metrů čtverečních. A prototyp už dokonce stojí – na první pohled by se dalo říct, že na muří noze a jak jinak než na kraji lesa.

Takzvaný Piil od návrhářského studia Arsenit je designovaný a vyrobený z oceli a dřeva. Jeho základ tvoří konzola, která slouží jako terasa, a z té roste jediná „noha“ ukrývající schodiště, z něhož se vystoupá do výšky až 4,25 metru nad zemí.

Samotný „treehouse“, jak jej sami jeho tvůrci označují, je tak vesměs krytý před nežádoucími pohledy do soukromí, ačkoli je to outdoorová stavba. Celá má na výšku devět metrů.

Divoká karta skrývající nečekané výhody

Inspirací pro netradiční dům byly estonské pozorovací věže, které tamní úřady často umisťují právě do scénických prostředí, a rovněž je obdobně jako modulární obydlí staví na místě.

„Instrukce pro návrh byly jednoduše takové, aby šlo o vyvýšenou stavbu. Takže v úvodu tohoto projektu jsme měli čtyři designové možnosti, ale pouze jediná pracovala s konzolou a přístupem ‚jedné nohy‘. Byl to nápad tak trochu stylem divoké karty,“ uvedl zakladatel studia Arsenit Arseni Timofejev pro časopis o architektuře Dezeen, který o novince informoval.

„Následné studie tohoto přístupu odhalily, že je nejenom proveditelný, ale rovněž má dvě klíčové výhody - redukoval územní zatížení na minimum, a současně umožnil, aby Piil mohl ‚růst‘ do výšky tím, že lze jeho ‚nohu‘ prodloužit hned o několik pater, takže obydlí můžeme vyzdvihnout dalece nad úroveň větví stromů,“ dodává.

Z čeho je a co v něm je

Konzola, která je současně terasou, sice má kvůli technickým požadavkům kovový rám, je ale vykládaná dřevem, aby vytvořila dojem organické struktury, která splývá s okolní krajinou. A kovové části jsou také kvůli tomu natřené na černo.

„Použití oceli jako podpěrného rámu minimalizovalo velikost celé budovy, což je vždy důležité kvůli přepravě modulů, a zároveň umožnilo dosáhnout i toho, že si zákazník dokáže dům složit sám,“ doplnil Timofejev.

Jako obložení celého domu estonské studio Arsenit zvolilo neopracovanou, pouze tepelně modifikovanou borovici, která podle architektů vlivem počasí časem změní barvu na stříbrně-šedou, což ještě víc pomůže budově splynout s přírodou.

A přímo vevnitř samotného obydlí použila firma dub, kterým obložila celou jeho hlavní mezonetovou místnost.

Minimalismus, kterému nic nechybí

Základ interiéru je ložnice s manželskou postelí, naproti které je přes celou šíři pokoje stůl. Barem je vedle ní však oddělený i úsporný kuchyňský kout. Podél boční stěny je potom další schodiště vedoucí do horní patra. To je oddělené zčásti vlastní podlahovou plochou, z většiny ale sítí, na které mohou nájemníci podle estonských návrhářů jakkoli relaxovat a vychutnávat si pohled do přírody - nad pracovní deskou je už totiž rovněž po celé šíři pokoje okno tvořící zároveň i střechu domu.

Nechybí samozřejmě ani koupelna, která má vlastní místnost vedle kuchyně, pracovny a ložnice v jednom. Celý domek i jeho plán si lze prohlédnout v galerii níže.

Prototyp, který se nachází na kraji lesa nedaleko vesnice Jägala-Joa v severním Estonsku, je prvním ze čtyř domů, které plánuje studio Arsenit postavit. Modulární design podle architektů snižuje cenu, a stavba je tak levnější než tradiční budova o stejné velikosti. Přesto však chtějí Piil a jeho následovníky pronajímat.

+17

Reklama

Doporučované