Hlavní obsah

Bydlení v nájmu jako luxus? Nájemné v celém Česku roste a volné byty mizí

Foto: Shutterstock.com

Ceny nájmů rostou. Ilustrační foto.

Reklama

O bydlení v pronájmu roste zájem. Na trhu se promítlo zdražení hypoték a příliv ukrajinských uprchlíků, kteří v Česku hledají ubytování. Omezené nabídky už si všímají pronajímatelé a zvyšují ceny.

Článek

Rostou úrokové sazby, zdražují hypotéky a vedle toho nadále roste cena nemovitostí. To vyvíjí tlak i na ceny nájmů, po kterých roste zájem. Byty k pronájmu shání stále více lidí, kteří nedosáhnou na podmínky pro získání hypoték. K nim se v posledních týdnech přidávají také váleční uprchlíci z Ukrajiny, kteří v Česku hledají možnost bydlení. S poklesem nabídky se už začíná projevovat také zdražování.

Podle dat technologické firmy Flat Zone, která je mimo jiné dceřiným projektem developera Trigema, se v případě dlouhodobých pronájmů v Praze nabídka snížila za čtvrtletí o přibližně 2000 jednotek (tedy o 28 %).

„Meziroční rozdíl nabídky pronájmů se pohybuje kolem přibližně 66 procent. Cena za m2 se navíc za pouhý kvartál zvýšila o 4 procenta, meziročně se bavíme o růstu 15 procent,“ uvedl pro SZ Byznys Vít Soural, manažer Flat Zone.

Vývoj je zejména v případě pražského trhu ještě dnes částečně ovlivněn pandemií covidu-19, kdy lidé podnájmy opouštěli a současně se uvolňovala část bytů od pronajímatelů krátkodobého ubytování, jako je třeba platforma Airbnb. I navzdory tomuto výkyvu je podle dat Flat Zone aktuálně v Praze nejnižší nabídka bytů k pronájmu za posledních 7 let.

Rostoucí zájem o pronájem bytů, zejména ve velkých městech, potvrzuje také největší český realitní portál Sreality.cz. „Počet vyhledávacích dotazů mířících na pronájem bytů se v dubnu 2022 v meziročním porovnání zvýšil o 11 %, v březnu tomu bylo dokonce o 27 %. Nabídky se na portále příliš neohřejí a jejich počet ubývá,“ říká Hana Kontriš, manažerka týmu inzertních služeb Sreality.cz.

Například v Praze se počet nabídek začal snižovat o prázdninách loňského roku a po zimní stagnaci klesá dále. „To bezpochyby souvisí s potřebou Ukrajinců najít ubytování, za zmínku stojí, že se několikanásobně zvýšila návštěvnost z ukrajinských IP adres,“ dodává manažerka.

Proč roste zájem o pronájmy?

Velkou část poptávky tvoří ale také zájemci, kteří dnes nedosáhnou na hypotéku. „Zvýšenou poptávku po nájmech vnímáme jako reakci na růst úrokových sazeb a zpřísňování podmínek u hypoték. Problémem jsou i samotné ceny nemovitostí, kdy už mnoho lidí na vlastní bydlení nedosáhne,“ vysvětluje tisková mluvčí realitní kanceláře Re/Max Dagmar Schejbalová.

Nabídka se podstatně snížila ale i v regionech. Největší poklesy nabídky se za letošní čtvrtletí podle dat Flat Zone odehrály v Karlovarském (37 %), v Plzeňském (32 %) a ve Středočeském kraji (31 %). Data, ze kterých Flat Zone sestavuje analýzy realitního trhu, pocházejí ze systematického sběru informací z nabídek developerských projektů a realitních serverů na českém trhu.

Zhruba třetinový propad nabídky v regionech eviduje také realitní platforma Bezrealitky.

„V regionech je nájemních bytů obecně minimum a na aktuální nárůst poptávky nejsou připravené,“ uvádí Jan Škrabánek, CEO Bezrealitky.

Kvůli nízké nabídce a naopak vysokému zájmu se začíná také zkracovat čas, za který jsou jednotlivé byty v nabídce pronajímány.

Očekáváme, že nyní porostou ceny nájmů. Pokud vlastníci bytů uvidí, že budou moci pronajímat dráž, tak to budou dělat.
Dagmar Schejbalová, Re/Max

„Samotné byty k pronájmu se u nás na portálu neohřejí tak dlouho jako v minulosti. Zhruba 50 procent nabídky se udá do 14 dnů a tento čas se teď zkracuje, u těch nejlepších bytů máme nyní nižší stovky zájemců,“ doplnil Škrabánek.

Ceny rostou a porostou

Klesající nabídky na trhu si už všímají i jednotlivý pronajímatelé, kteří začínají ceny přizpůsobovat situaci. Nájemné v Česku v letošním roce roste a podle realitních kanceláří se jen tak nezastaví.

„Očekáváme, že nyní porostou ceny nájmů. Pokud vlastníci bytů uvidí, že budou moci pronajímat dráž, tak to budou dělat,“ říká Dagmar Schejbalová za Re/Max.

Vývoj stejným směrem čeká také šéf Bezrealitky. Primární důvody jsou podle něj dva. „Majitelé, kteří byty koupili nově a nyní je nabízí k pronájmu, musí na cenu šlápnout, jinak by se jim transakce ekonomicky nevyplácela. Podobně je to s lidmi, kteří koupili starší byt a nyní ho zrekonstruovali. Každá nově podepsaná nájemní smlouva teď bude mít cenu výrazně vyšší, než je současný průměr,“ popsal Jan Škrabánek.

Podle mluvčí Re/Max by paradoxně mohlo mít vliv na pomalejší růst cen zdražování energií, které zřejmě majitelům nedovolí skokové navyšování nájmu.

„V případě, že je cena nad finanční možnosti, je pro řadu nájemníků variantou hledání menšího a levnějšího bytu, nicméně ani těch na českém trhu není dostatek,“ dodala v závěru mluvčí Re/Max.

Reklama

Doporučované