Hlavní obsah

Cena za noc v Praze přes Airbnb roste. Stát chystá novou regulaci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Zájem turistů nocovat v ubytování nabízeném na platformách krátkodobých podnájmů, jako je Airbnb, roste. Volné jednotky se rozšiřují už i mimo hlavní město. Ubytování zdražuje.

Článek

Turisté letos opět zamíří na dovolenou do Česka. Část z nich využije k ubytování platformy krátkodobých podnájmů. To potvrzují také data společnosti Seven Keys, která přes platformu Airbnb provozuje krátkodobé pronájmy a spravuje 85 bytů v centru Prahy.

„Díky vysoké poptávce v sezoně jsme si dokonce mohli dovolit zvýšit cenu zhruba o 25 procent. Bylo třeba zvýšit také poplatek za úklid, což bylo nevyhnutelné vzhledem ke zdražení vstupních nákladů,“ popisuje aktuální situaci Zuzana Benešová, zakladatelka společnosti Seven Keys.

Turisty to prý ale neodrazuje. „V posledních dvou letech jsme v dubnu a květnu dosáhli 80procentní obsazenosti, tedy zhruba o pětinu více než před krizí,“ říká podnikatelka, jejíž firma ročně ubytuje více než 15 tisíc hostů. „Podle již potvrzených rezervací na jaro a léto očekáváme, že se letošní sezona dostane od pandemie koronaviru na vrchol,“ dodává.

Rostoucí ceny podnájmů na platformách krátkodobého ubytování naznačují také zveřejněné statistiky společnosti AirDNA, která trh dlouhodobě analyzuje.

Jen v Praze se podle těchto dat průměrná denní sazba za poslední dva roky zvýšila zhruba o třetinu. Ještě v dubnu 2022 vycházela průměrná cena ubytování na den v Praze na dva a půl tisíce korun. Letos v dubnu už se průměrná denní sazba vyšplhala na 3200 korun. Roční tržby za jedno průměrné ubytování tak vzrostly zhruba o čtvrt milionu korun.

Podle Gosii Kacprzykové, manažerky veřejné politiky pro střední a východní Evropu ve společnosti Airbnb, se ale trend v cestování po pandemii koronaviru posunul k méně přeplněným destinacím.

„Výrazně se zvýšil počet pobytů mimo tradiční centra měst. Airbnb se rozšiřuje z Prahy do českých regionů,“ uvedla pro SZ Byznys.

K největšímu meziročnímu růstu počtu nabídek v Česku došlo podle dat platformy AirDNA v Brně, kde se nabídka zvýšila o 46 procent na 562 jednotek.

O desítky procent nabídka ubytování rostla ale také v Karlových Varech, Špindlerově Mlýně nebo v Ostravě.

Byznys krátkodobého ubytování zajímá po pandemii koronaviru, která z důvodu turistických restrikcí odvětví výrazně omezila, stále více pronajímatelů také Praze. Informoval o tom Institut plánování a rozvoje hlavního města Prahy (IPR).

Podle studie IPR se v hlavním městě v loňském roce nabízelo zhruba 8000 bytů, přičemž aktivních bylo asi 70 procent. V těch se mohlo denně ubytovat 21 723 hostů. I když počet bytů nabízených přes ubytovací platformy po skončení pandemie a návratu turistů do metropole rostl, loni stále zdaleka nedosahoval původních čísel.

„Navzdory zvýšené poptávce po Airbnb ubytování může být výraznější nárůst počtu nabídek tlumen setrvačností způsobenou přesunem části jednotek do sektoru dlouhodobých pronájmů v průběhu pandemie,“ píší autoři studie. Zároveň předpokládají, že nabídka dobu před pandemií opět vyrovná.

Podle aktualizované analýzy se nabídka bytů pronajímaných přes Airbnb nadále koncentruje do historického centra, kde je přes 80 procent z nich.

Krátkodobé ubytování zejména v centru metropole čelí dlouhodobě kritice místních obyvatel, městských částí a magistrátu kvůli tomu, že se podle nich obytné domy z velké části mění na hotely. To podle kritiků vede k omezení běžného bydlení v centru a narušuje klid ostatních obyvatel bytových domů.

Ohledně podnájmů přes platformy krátkodobého ubytování navíc státu i jednotlivým městům chybí informace, bez kterých nelze dohlížet na podnikatelskou činnost jednotlivých pronajímatelů. Podle Petra Městeckého, odborného poradce pro problematiku ubytování mimo ubytovací zařízení, může být navíc příjem z poskytování ubytovacích služeb v bytě trojnásobně až pětinásobně vyšší než v případě, že je byt užíván k bydlení.

Česko chystá novou regulaci

V Česku se ale chystá další pokus o regulaci krátkodobého ubytování. Zlepšit systém evidence poskytovatelů má tentokrát pomoci evropská regulace, kterou Evropská komise představila na konci loňského roku.

„Adaptace se stane nejen součástí české novely zákona o cestovním ruchu, ale postupně sjednotí regulaci krátkodobého ubytování i v celé EU,“ říká Veronika Hešíková, tisková mluvčí Ministerstva pro místní rozvoj (MMR).

Podle tohoto nařízení bude každá zveřejněná nabídka obsahovat registrační číslo pro každou jednotku krátkodobého ubytování. To bude přidělovat MMR prostřednictvím nově budovaného elektronického systému.

„Do něj budou zároveň internetové platformy pravidelně poskytovat informace o jejich fungování. Stát tak získá data ohledně lokality a rozsahu krátkodobých pronájmů,“ popisuje mluvčí MMR s tím, že kromě odstranění problému s nedostatkem dat by se měla také snížit administrativní zátěž podnikatelů v tomto oboru.

„Dále očekáváme větší transparentnost trhu a narovnání podnikatelského prostředí. Pokud se velká část šedé ekonomiky v sektoru ubytování dostane do legální sféry, zlepší to v této oblasti i výběr daní,“ dodává.

Podle Petra Městeckého, odborného poradce pro problematiku ubytování mimo ubytovací zařízení, je právě legálnost činnosti u poskytovatelů krátkodobého ubytování v Česku tím největším problémem.

„Provozovat tento typ ubytovací služby v bytě v souladu s platnou legislativou můžete pouze tak, že budete nabízet pokoj v bytě, kde bydlíte. Podíl takových nabídek neustále klesá a výrazně převládají nabídku typu ‚celý byt / nemovitost,“ říká pro SZ Byznys Petr Městecký.

Poskytování krátkodobého ubytování v celé nemovitosti je totiž v současnosti vázáno na stavební zákon. Podle jeho znění majitelé bytů, kteří v nich chtějí poskytovat krátkodobé ubytovací služby, musejí požádat stavební úřad o souhlas se změnou užívání stavby. Nemovitost tedy nesmí mít charakter takzvané „stavby pro bydlení“, ale „stavby ubytovacích zařízení“.

Při užívání stavby v rozporu s jejím účelem tak má stavební úřad právo udělit až půlmilionovou pokutu.

Ubytovatelé souhlasí

Tuzemskou snahu regulovat trh platforem pro krátkodobé ubytování kvituje také samotné Airbnb, které z pohledu tohoto byznysu drží v Česku oproti konkurenci největší podíl. „Airbnb vítá, že Česká republika je jednou z prvních zemí, které připravují transpozici nařízení EU o STR do vnitrostátního práva,“ uvedla Kacprzyková.

Povinná registrace ubytovatelů by podle Matěje Koutného, předsedy České asociace pronajímatelů a ubytovatelů v soukromí, mohla pomoci vyřešit problémy, jako je nekalá konkurence nepoctivců neodvádějících daně nebo třeba nízký pocit odpovědnosti za dobré soužití v domech.

„Návrh ale zároveň dává i pravomoc městu nastavit si svou vlastní regulaci. Obáváme se zejména pražského magistrátu,“ uvedl Koutný pro SZ Byznys s tím, že by mohl zvažovat například omezení na počet dnů v roce. Tato omezení již platí například v Londýně či San Franciscu.

Reklama

Doporučované