Hlavní obsah

Češi utíkají od drahého plynu. Na soláry a tepelná čerpadla se čeká měsíce

Foto: Pexels.com

Ilustrační foto.

Reklama

Málo součástek, pracovníků i výrobních kapacit. Na druhé straně vysoké ceny energií, které Čechy stále více svádí v rámci bydlení k investicím do energeticky úsporných řešení. Poptávka je obrovská a na instalaci se čeká měsíce.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Enormní růst cen energií nutí lidi hledat nové cesty jak na nákladech za bydlení ušetřit. Dodavatelé fotovoltaických panelů a energeticky úsporných řešení, jako jsou tepelná čerpadla nebo zateplení domů, prožívají dobu extrémně silné poptávky. Za jediný týden nabírají více objednávek než jindy za celý kvartál, hlásí firmy.

Například současná kapacita výrobních závodů společnosti Fibran, která dodává tepelně izolační materiály, už dosáhla svých limitů.

„I to je jedním z důvodů výstavby nového výrobního závodu v ČR, na výrobu extrudovaného polystyrenu, který by měl současnou zvýšenou poptávku bez větších problémů vykrýt,“ informoval Vojtěch Ušela, výkonný ředitel společnosti Fibran ČR.

Příjem nových zakázek z důvodu vysoké poptávky po fotovoltaických panelech už ke konci loňského roku musela na několik týdnů pozastavit také například energetická společnost E.ON.

Málo součástek a drahá doprava

Jenže problémem aktuálně není jen vysoká poptávka, která je podle Luďka Lošťáka, ředitele společnosti Zero Living, která se zabývá instalací tepelných čerpadel a fotovoltaických zařízení, oproti loňskému roku až trojnásobná. Za zpožděním dodávek totiž stojí také nedostatek komponent pro výrobu a následnou instalaci.

„Jde jak o baterie, tak i o konstrukční systémy na montáže panelů. V objednávkách, které tvoříme, musíme počítat s rezervací materiálu s odběrem za dva až čtyři týdny v průměru. U některých sestav FVE je třeba objednávat materiál i s předstihem osmi týdnů,“ popsal aktuální nedostatky Lošťák.

V případě tepelných čerpadel přetrvává problém s nedostatkem komponent už z minulého roku. Chybí jim například EC motory pro venkovní jednotky.

Dalším z aspektů, které se podílejí na zpožděních, která se v současné situaci pohybují mezi čtyřmi až šesti měsíci, jsou také nedostatečné kapacity realizačních firem. Jinými slovy, chybí jim lidé.

„Řada těchto společností využívá, stejně jako v dalších oborech, spolupracovníky z Ukrajiny a těch je v současné době nedostatek. Dlouhodobý je zároveň i nedostatek kvalifikovaných odborníků, jako jsou montážníci nebo elektrikáři,“ dodává Daniel Frejvald, produktový manažer společnosti Wienerberger, která nedávno vstoupila na trh fotovoltaiky.

Dalším důvodem prodlužování dodávek je vytížení kapacit výrobních závodů. Drtivá většina instalovaných řešení se totiž vyrábí v Číně, a i tam už začínají výrobci narážet na své limity.

Už tak měsíce dlouhé čekací lhůty od chvíle objednání po finální instalaci se navíc mohou podle šéfa společnosti Zero Living ještě prodloužit.

„Bohužel, situace, která panuje nyní, může být za měsíc opět úplně jiná – horší. Kromě dodávek vznikají problémy s narůstajícími náklady na přepravu i její samotnou realizací,“ říká Lošťák. Za dopravu si v průměru firmy připlatí až pětinásobně více než dřív.

Cena je o polovinu výš

To vše logicky nemá vliv jen na zpoždění dodávek veškerých energeticky úsporných řešení, ale také na jejich pořizovací ceny.

Meziroční nárůst cen je v průměru v desítkách procent a předpokládáme, že ceny dále porostou s růstem cen výrobních nákladů a dopravy.
Daniel Frejvald, produktový manažer Wienerberger

„Bavíme se v meziročním srovnání o růstu více než 50 procent v základních cenách. Kam se ceny ještě vyšplhají, je velmi těžké určit a šlo by o čirou spekulaci. Jak vidíme momentálně například u cen pohonných hmot, situace se mění velmi rychle a je těžké ji jakkoli predikovat,“ říká Ušela z Fibranu.

To potvrzuje i Daniel Frejvald z Wienerbergeru. „Dá se říci, že meziroční nárůst cen je v průměru v desítkách procent a předpokládáme, že ceny dále porostou s růstem cen výrobních nákladů a dopravy.“

Navzdory dramatickému nárůstu cen je však o řešení proti rostoucím energiím stále větší zájem. A dává to smysl, doba návratnosti investice se totiž vzhledem k ceníkům dodavatelů energií zásadně zkracuje. Ještě při cenách energií z roku 2021 by měla investice průměrnou návratnost v úsporách mezi 8 až 12 lety. Jenže při cenách z prvního kvartálu roku 2022 se tato návratnost zkrátila na čtyři až šest let.

„Při cenách v roce 2022, které se nyní generují na burzách plynu se při přechodu z plynu na elektřinu dostáváme při kombinaci fotovoltaiky a tepelného čerpadla na návratnost zhruba tři roky, což je neskutečné,“ dodává Lošťák ze společnosti Zero Living.

Reklama

Související témata:

Doporučované