Hlavní obsah

Developeři využijí situace. Příští rok mohou nové byty zdražit o desetinu

Foto: Skanska

Ilustrační foto.

Reklama

Odklady výstavby bytů způsobily na pražském trhu novostaveb pokles nabídky. Očekávané snížení úrokových sazeb a obnovení dodávky využijí developeři pro zvyšování cen. V příštím roce může cena bytů vzrůst i o desetinu.

Článek

Na trhu pražských novostaveb se na konci loňského roku projevily odklady některých developerských projektů způsobené pomalým prodejním tempem prvního pololetí a vysokými náklady, především stavebních materiálů.

Na konci loňského roku bylo v hlavním městě volných 5500 nových bytů, mezikvartálně jde o dvouprocentní pokles.

Svůj vliv na aktuální stav nabídky nových bytů v Praze měla podle zástupců největších developerských firem také transformace části projektů na nájemní bydlení a přetrvávající pomalé povolování nové výstavby. Podle posledních dat Českého statistického úřadu se do loňského listopadu v hlavním městě povolilo jen 3608 bytů v bytových domech, tedy meziročně o 12,6 procenta méně.

„Nabídka nových bytů stagnuje na dlouhodobém průměru, který je nedostatečný. Do prodeje se v posledním roce dostal menší počet bytů, než tomu bývalo dříve. S ohledem na komplikace kolem nové výstavby nabídka ani do budoucna nenaroste na dlouhodobě proklamovaných 10 000 nových bytových jednotek za rok, což s sebou ponese další růst cen, nejen na primárním trhu,“ uvedl Marcel Soural, předseda představenstva investiční skupiny Trigema.

Ceny zůstaly stabilní, výhledově porostou

Z pohledu ceny nových bytů ale ještě na konci loňského roku trh reagoval na stále spíše zpomalenou poptávku mírným poklesem. Průměrná prodejní cena oproti předchozímu čtvrtletí mírně poklesla o 2,7 procenta na 142 511 korun za metr čtvereční, v meziročním srovnání jde o šestiprocentní pokles.

Nabídková cena, tedy bez klientských bonusů, mezikvartálně naopak mírně vzrostla o 1,4 procenta na 152 482 korun za metr čtvereční, meziročně ale i tady došlo k redukci, a to o necelá dvě procenta. Důvodem jsou stále přetrvávající marketingové pobídky, akční bonusy a zaváděcí ceny nově spuštěných projektů, které se i v posledním čtvrtletí loňského roku objevovaly u řady projektů.

Podívejte se: Seznam Zprávy sestavily žebříček 100 nejhodnotnějších českých firem. Kliknutím na řádek v tabulce nebo na interaktivní grafiku je možné zjistit další podrobnosti o umístěné společnosti.

„Loňský rok byl rokem marketingových bonusů, z čehož mohli kupující výrazně profitovat. V letošním roce se už dá očekávat zcela jiná situace. Předpokládám, že s tím, jak se na trhu postupně snižuje nabídka nových bytů, a zároveň díky levnějším a dostupnějším hypotékám poroste poptávka a ceny bytů od jara tohoto roku začnou opět růst,“ komentuje situaci na trhu Dušan Kunovský, předseda představenstva Central Group.

Už v příštím roce by ceny nových bytů mohly podle jeho slov vzrůst až o deset procent. „A zcela jistě dojde k výraznému omezení klientských bonusů,“ dodává šéf společnosti.

Budoucí růst poptávky naznačuje i mírná obleva na trhu, kterou bylo možné sledovat v uplynulých měsících na konci loňského roku. Poptávka po nových bytech v Praze se v minulém roce každý kvartál zvyšovala a v posledním čtvrtletí dosáhla na 1300 prodaných jednotek.

Celkem se loni prodaly čtyři tisíce nových bytů, v meziročním srovnání jde o 29procentní nárůst.

„Oživení trhu s novými byty je citelné od druhé poloviny loňského roku. Po období vyčkávání se vrací k novým bytům klienti s hypotékami, čemuž pomáhá už zcela zřejmé uvolňování hypotečních podmínek a nižší sazby,“ uvedl Petr Michálek, předseda představenstva Skanska Residential.

Podle aktuálních informací ČBA Hypomonitoru úroková sazba nových hypoték v prosinci poklesla na 5,65 procenta, pozitivní signál vyslala s koncem roku také Česká národní banka, která snížila základní úrokovou sazbu na 6,75 procenta.

Na růst poptávky mělo podle developerských firem na pražském trhu vliv kromě marketingových akcí a lákavějších zaváděcích cen v nově spuštěných projektech také snížení sazby DPH z 15 na 12 procent u bytů do 120 metrů čtverečních, které někteří prodejci promítli do cen ještě před koncem roku.

V praxi na takové slevě může kupující při pořízení bytu ušetřit i statisíce korun. Úsporu názorně ukazuje příklad níže.

Kolik by změna sazby daně ušetřila při pořízení bytu
Cena za m2Velikost bytuCena bytu15 % DPH12 % DPHÚspora
70 m210 610 810 Kč1 591 621 Kč1 273 297 Kč318 324 Kč
151 583 Kč90 m213 642 470 Kč2 046 370 Kč1 637 096 Kč409 274 Kč
120 m218 189 960 Kč2 728 494 Kč 2 182 795 Kč545 699 Kč
Zdroj: výpočet redakce

Reklama

Doporučované