Hlavní obsah

Bydlet v pražské novostavbě je jako jezdit mercedesem, říká developer

Agenda SZ Byznys s Petrem Michálkem, generálním ředitelem Skanska Residential.Video: Karolína Štuková

 

Reklama

V časech, kdy se Čechům nechtějí nakupovat byty, začínají developeři nabízet slevy. Kupující dnes může vyjednat prodej bytu i o několik set tisíc korun levněji, než vidí v nabídce. Ceny však prý zanedlouho opět vystřelí vzhůru.

Článek

Rozhovor si můžete poslechnout i v audioverzi.

Pořídit si v Praze nový byt bude jako řídit nový mercedes. Nebude pro každého, říká v Agendě SZ Byznys generální ředitel společnosti Skanska Residential Petr Michálek.

Rozevírání nůžek mezi skupinami, které si mohou a nemohou nové bydlení v hlavním městě dovolit, by navíc mohlo brzy nabrat rychlejší tempo. „Situace může opravdu dopadnout tak, že běžní lidé se standardními příjmy, i když dají dohromady maximum financí z rodinného rozpočtu, na nové bydlení nedosáhnou,“ komentuje šéf pražské developerské společnosti.

Developerům se totiž v současných podmínkách nevyplatí stavět, o nové byty kvůli vysokým úrokovým sazbám a také v důsledku drahých hypoték není velký zájem a cena nového bydlení proto už několik měsíců v řadě prakticky stagnuje.

„Developeři odložili plánovanou výstavbu. Pokud by došlo k zastavení výstavby již běžícího projektu, byla by to známka opravdu vážného zásahu do celého trhu. Situace v tuto chvíli nadále trvá, i když musím říct, že nyní, od září, vidíme z hlediska prodejů oživení,“ uvedl Michálek.

Skanska Residential

  • Developerská společnost na českém trhu rezidenční výstavby působí od roku 1997.
  • Doposud v Praze postavila přes 9000 nových bytů.
  • Firma je součástí švédské skupiny Skanska, která je jednou z největších stavebních a developerských společností na světě.
  • Tržby skupiny v roce 2022 dosáhly 162 miliard švédských korun.
  • Koncern působí na vybraných trzích v Evropě, severských zemích a Spojených státech.
  • Na pražském trhu působí i další developerské společnosti, například společnost Central Group, Trigema, Penta Real Estate nebo Finep.

Výrazné zpomalení výstavby potvrzují také aktuální čísla Českého statistického úřadu. Podle něj byla v průběhu druhého čtvrtletí roku 2023 v Praze zahájena výstavba 553 bytů, což znamená propad o 53,3 procenta oproti stejnému období předchozího roku. Podobný počet zahájených bytů byl naposledy zaznamenán v prvním čtvrtletí roku 2018.

Důsledky této pomyslné odstávky však nakonec zaplatí kupující.

„Situace na trhu může být velmi vážná. Brzy mohou klesnout úrokové sazby a výrazně ožít hypoteční trh, který tvoří silnou základnu celého bytového trhu. Ceny kvůli nedostatečné nabídce bytů mohou začít opět významně růst. Situace je riziková zejména pro budoucí kupující,“ říká šéf Skanska Residential.

Naopak v současné době zamrzlého bytového trhu je podle jeho slov šance získat na nové bydlení slevu. Ještě několik měsíců zpět se firmy snažily upoutat pozornost kupujících například slevou na vybavení, novou kuchyní nebo parkovacím místem, dnes ale developeři nabízí už i slevy z prodejní ceny bytů.

Kdo přijde, dostane slevu

„Jsem přesvědčený o tom, že pokud k developerovi přijde zájemce o pořízení bytu a prokáže, že má zajištěné financování, ať už hypotékou, nebo vlastními zdroji, vyjedná si dobré podmínky,“ říká Michálek.

Průměrná sleva se podle jeho slov dnes na trhu může pohybovat mezi dvěma až deseti procenty. V případě bytu, který stojí deset milionů korun, by jen dvouprocentní sleva znamenala slevu 200 tisíc korun.

Přes snahu firem v těžké době motivovat k nákupu nových bytů ale letošní rok skončí pro developerské společnosti podobě jako ten loňský – nedobře.

„V kontextu předchozích let, kdy jsme například v roce 2021 na pražském trhu prodali kolem 7,5 tisíce bytů, nečekáme příliš dobrý výsledek. Letos se budou prodeje pohybovat mezi třemi až čtyřmi tisíci bytů,“ uzavírá šéf Skanska Residential.

Na celý rozhovor se můžete podívat v úvodním videu.

Agenda

Čtvrthodinka o byznysu z první ruky. Rozhovory s top lídry českého byznysu, zakladateli firem, odborníky.

Od pondělí do čtvrtka na SZ Byznys a ve všech podcastových aplikacích.

Odebírejte na Podcasty.cz, Apple Podcasts nebo Spotify.

Reklama

Doporučované